Simon Bosch Simon Bosch
13/06/2022 18:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2022 18:38

Goldman Sachs betaalt voor het eerst derivaat uit in ethereum

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

De wereld van cryptocurrencies wordt met de dag volwassener. Niet alleen zijn er nu instituten die willen investeren in de snel verkeerd begrepen activaklass, er zijn ook steeds meer financiële producten met crypto als basis. Goldman Sachs is het eerste instituut dat een derivaat aanbiedt dat uitbetaalt in ethereum (ETH). Dat schrijft Bloomberg.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum derivaat

Het is misschien niet zo vreemd meer dat de winst van een financieel product wordt uitbetaald in crypto. We kennen al een paar jaar de ‘perpetual futures’, waarbij je de winst van een trade niet uitbetaald krijgt in euro’s of dollars, maar in het onderliggende. In de markt voor cryptomunten is dat dus bijvoorbeeld bitcoin (BTC) of ether.

Om precies te zijn, gaat het nu om een ‘non-deliverable forward (NDF)’. Dit product is best wel ingewikkeld. Het houdt in dat de koper en verkoper van tevoren afspreken voor welke prijs een contract verkocht gaat worden. De winst of het verlies is het verschil in de prijs die is afgesproken en de prijs die geld voor het onderliggende in de open markt.

In de meeste gevallen wordt de winst uitbetaald in fiat-valuta zoals dollars en euro’s, maar in dit geval gaat het dus om ether. Het is een manier om indirect te speculeren op de prijs van ETH.

Advertentie

Crypto verder geïntegreerd in financiële systeem

Wel bijzonder is dat dit nog niet eerder is gedaan door een belangrijk instituut uit de wereld van traditionele finance. De timing is ook opmerkelijk. Er is dus institutionele vraag terwijl de markt de indruk van een berenmarkt wekt, en terwijl het macro-economische beeld steeds minder sterk voorspoedig is.

Het is grappig dat dit contract nu met een cryptovaluta wordt gecombineerd. Veel crypto-investeerders zien crypto als een manier om het oude financiële systeem te omzeilen. Nu is duidelijk dat het eerder vooral geïntegreerd zal worden in het huidige systeem.

Een NDF zul je op dit moment niet vinden in de ‘normale’ markten voor cryptocurrencies. Daar zijn ze vermoedelijk te ingewikkeld voor. Investeringsbanken zijn over het algemeen niet bereid om zulke producten aan te bieden aan Jan en alleman, als ze het überhaupt al mogen van overheden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie