Erik Juffermans Erik Juffermans
01/09/2023 11:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 11:52

Grote Ethereum staking diensten sluiten belangrijke deal

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Sinds september vorig jaar wordt het Ethereum (ETH) netwerk draaiende gehouden door zogenoemde validators. Voorheen valideerden de miners nog de transacties op het netwerk, maar met de Merge evolueerde het consensusmechanisme van Ethereum van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Het vastzetten van ether om zo een extra zakcentje te verdienen blijkt razend populair te zijn: het aantal gestakete ETH heeft nu namelijk een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Foto: sweeann/Shutterstock

Een jaar geleden maakte het Ethereum (ETH) netwerk de transitie naar een proof of stake (POS) systeem. Energie-intensieve calculaties zijn niet meer nodig om het netwerk draaiende te houden. In plaats daarvan valideren ethereum stakers nu de transacties.  

Dat was een enorme mijlpaal voor het netwerk, maar tegelijkertijd bracht het de nodige zorgen over centralisatie met zich mee. De grootste hoeveelheid gestakete ethereum is namelijk in handen van een relatief kleine groep. Om dit probleem aan te pakken zijn minstens vijf grote ethereum stakers bij elkaar gekomen en hebben een afspraak gemaakt: ze zullen ieder ten alle tijde minder dan 22 procent van alle gestakete ethereum bezitten.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ethereum stakers komen bijeen

Dit mooie nieuws meldt Ethereum ontwikkelaar Superphiz. Het gaat om Rocket Pool, StakeWise, Stader Labs, Diva Staking en tot slot Puffer Finance. Ook lijkt het erop dat andere prominente ethereum stakers zich ook achter het plan zullen scharen. Superphiz is erg optimistisch over het plan. 

“Dit is hoe onze chain succesvol zal zijn: coördinatie boven gretigheid. Coöperatie in plaats van ‘winner takes it all’.”

Aldus de Ethereum ontwikkelaar. Waarom het specifieke percentage van 22 procent is gekozen heeft ook een reden. 66 procent van alle validatoren moet het eens zijn over de staat van het netwerk. Wanneer elke validator minder dan 22 procent van alle gestakete ethereum bezit, betekent dit dat er minstens vier grote entiteiten nodig zijn om doorslag te geven.

Lido Finance kiest voor zichzelf

Maar met dit plan is het centralisatie probleem van Ethereum allesbehalve opgelost. De grootste ethereum staker, Lido Finance, is namelijk geen deel van het plan. Momenteel vertegenwoordigt Lido ruim 32 procent van alle gestakete ethereum. In een stemronde van Lido in juni werd overtuigend gekozen voor geen zelf limiet. De een na-grootste validator is Coinbase met 8,7 procent.

Sommigen noemen het standpunt van Lido “smerig en egoïstisch”. Anderen wijzen erop dat het een logische keuze is voor een entiteit in de positie van Lido. “Iedereen maakt een economische en rationele keuze voor zichzelf,” aldus een voorstander van Lido.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie