Erik Juffermans Erik Juffermans
02/03/2024 11:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/03/2024 10:06

Grote Ethereum upgrade komt heel dichtbij, dit gaat er veranderen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grote Ethereum upgrade komt heel dichtbij, dit gaat er veranderen

Foto: Maurice NORBERT/Shutterstock

Met alle bitcoin (BTC) gekte van de afgelopen dagen zou je bijna vergeten dat er deze maand een hele belangrijke Ethereum (ETH) update op de planning staat. Dit is de Dencun upgrade, en deze zal op 13 maart worden uitgerold. In dit artikel bekijken we hoe de Dencun upgrade het Ethereum netwerk zal gaan veranderen en wat de eventuele valkuilen zijn.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Proto-danksharding

De grootste aanpassing die Dencun met zich mee zal brengen is EIP-4844, beter bekend als proto-danksharding. Dit is een nieuwe technologie die de schaalbaarheid van het netwerk significant zal gaan verbeteren.

Proto-danksharding zorgt ervoor dat er meerdere transacties worden verzameld en volgens gezamenlijk worden geverifieerd. Vooral layer-2 protocollen zoals Optimism (OP) en Arbitrum (ARB) zullen hiervan profiteren. Transacties op deze layer-2 netwerken zullen na Dencun vele malen sneller en goedkoper worden.

Deze aanpassing zal het Ethereum netwerk en ook de layer-2 oplossingen in de schijnwerpers zetten. Naar verwachting zal de activiteit op deze netwerken na de upgrade flink toenemen. Des te meer activiteit op het netwerk, des te populairder zullen ETH tokens zijn. Op lange termijn zal de upgrade dus een positieve invloed op de ETH koers kunnen hebben.

Het schaalbaarheid probleem van Ethereum

Alle testronden van Dencun waren een groot succes. Maar dit is zeker geen garantie dat de upgrade uit de verf zal komen. Er bestaat altijd een kleine kans dat er iets mis gaat. In het geval dat er iets mis gaat zou dat negatieve korte termijn gevolgen kunnen hebben voor de koers. Maar de kans dat dit gebeurt is zoals gezegd heel klein. 

De Dencun upgrade is erg belangrijk. Het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum is al jaren een zere plek voor het netwerk. Om in de toekomst te kunnen blijven concurreren met snellere en goedkopere blockchains zoals bijvoorbeeld Solana (SOL) is het cruciaal dat de capaciteiten van Ethereum omhoog gaan. De Dencun upgrade is hierbij een reusachtige stap in de juiste richting.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie