Erik Juffermans Erik Juffermans
02/03/2024 11:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/03/2024 10:06

Grote Ethereum upgrade komt heel dichtbij, dit gaat er veranderen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Grote Ethereum upgrade komt heel dichtbij, dit gaat er veranderen

Foto: Maurice NORBERT/Shutterstock

Met alle bitcoin (BTC) gekte van de afgelopen dagen zou je bijna vergeten dat er deze maand een hele belangrijke Ethereum (ETH) update op de planning staat. Dit is de Dencun upgrade, en deze zal op 13 maart worden uitgerold. In dit artikel bekijken we hoe de Dencun upgrade het Ethereum netwerk zal gaan veranderen en wat de eventuele valkuilen zijn.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Proto-danksharding

De grootste aanpassing die Dencun met zich mee zal brengen is EIP-4844, beter bekend als proto-danksharding. Dit is een nieuwe technologie die de schaalbaarheid van het netwerk significant zal gaan verbeteren.

Proto-danksharding zorgt ervoor dat er meerdere transacties worden verzameld en volgens gezamenlijk worden geverifieerd. Vooral layer-2 protocollen zoals Optimism (OP) en Arbitrum (ARB) zullen hiervan profiteren. Transacties op deze layer-2 netwerken zullen na Dencun vele malen sneller en goedkoper worden.

Deze aanpassing zal het Ethereum netwerk en ook de layer-2 oplossingen in de schijnwerpers zetten. Naar verwachting zal de activiteit op deze netwerken na de upgrade flink toenemen. Des te meer activiteit op het netwerk, des te populairder zullen ETH tokens zijn. Op lange termijn zal de upgrade dus een positieve invloed op de ETH koers kunnen hebben.

Het schaalbaarheid probleem van Ethereum

Alle testronden van Dencun waren een groot succes. Maar dit is zeker geen garantie dat de upgrade uit de verf zal komen. Er bestaat altijd een kleine kans dat er iets mis gaat. In het geval dat er iets mis gaat zou dat negatieve korte termijn gevolgen kunnen hebben voor de koers. Maar de kans dat dit gebeurt is zoals gezegd heel klein. 

De Dencun upgrade is erg belangrijk. Het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum is al jaren een zere plek voor het netwerk. Om in de toekomst te kunnen blijven concurreren met snellere en goedkopere blockchains zoals bijvoorbeeld Solana (SOL) is het cruciaal dat de capaciteiten van Ethereum omhoog gaan. De Dencun upgrade is hierbij een reusachtige stap in de juiste richting.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Crypto-analist voorspelt ethereum prijs na ETF succes
Advertentie