Erik Juffermans Erik Juffermans
07/11/2023 14:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2023 13:29

Is Ethereum in handen van China? Nieuwe claims baren zorgen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
¿Ethereum pertenece a China? Nuevas afirmaciones suscitan preocupación

Foto: Mica Stock/Shutterstock

Ethereum (ETH) is na bitcoin (BTC) de allergrootste cryptovaluta op de markt. Over de betrouwbaarheid van het Ethereum netwerk zou dus niet getwijfeld hoeven te worden. Alhoewel, Truth Labs, een crypto onderzoeker, claimt dat de Chinese overheid een grote mate van controle over het Ethereum netwerk heeft. 

Goed nieuws: Ethereum krijgt eigen ETF na goedkeuring in Hongkong
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Heeft China Ethereum in handen?

Truth Labs baseert deze claim op de begindagen van Ethereum en de partijen die bij deze oprichting betrokken waren. Volgens de onderzoeker was een van de partijen die hierbij nauw betrokken was Wangxian Group, een Chinese conglomeraat die op zijn beurt weer sterke banden heeft met de Chinese Communistische Partij (CCP), de Chinese overheid.

Truth Labs beweert dat Wangxian Group nog steeds een grote invloed binnen het Ethereum netwerk heeft. In 2015 was Wangxian verantwoordelijk voor het opzetten van de eerste Ethereum wallets. Daarnaast meent Truth Labs dat de CCP verantwoordelijk was voor maar liefst 80 procent van alle geminede ETH voor de merge van vorig jaar.

“Het verborgen centralisatie probleem van Ethereum: De Chinese Communistische Partij. Dezelfde partij die blockchain gebruikt voor het volgen en controleren van alles, het implementeren van een sociaal krediet systeem, CBDC’s en meerdere andere surveillance protocollen.”

Geen bewijs voor zware crypto beschuldigingen

Het is een flinke claim van Truth Labs. Truth Labs meent dat Wangxian en een paar andere partijen de grootste ETH bezitters waren in de begindagen. Hij claimt dat oprichter Vitalik Buterin geld nodig had en het grootste deel van het netwerk aan de Chinese partij had verkocht.

Truth Labs beweert dat hij bewijs heeft voor deze beschuldigingen, maar levert er geen.  Mocht dit verhaal waar zijn, zou dat grote decentralisatie implicaties hebben voor het Ethereum netwerk. De gevolgen zouden desastreus kunnen zijn, niet alleen voor Ethereum maar voor de gehele crypto industrie.

Vooralsnog zijn de claims van Truth Labs echter moeilijk te verifiëren. We blijven de situatie volgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie