Timo Bult Timo Bult
26/04/2024 10:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2024 10:03

MetaMask Ethereum wallet klaagt SEC aan in nieuwe grote cryptorechtszaak

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
MetaMask Ethereum wallet klaagt SEC aan in nieuwe grote cryptorechtszaak

Foto: Tada Images/Shutterstock

Het is weer hommeles in cryptoland. Ethereum-ontwikkelaar ConsenSys heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) namelijk aangeklaagd. De SEC gaat volgens ConsenSys namelijk zijn boekje te buiten als het gaat om het handhaven van wet- en regelgeving omtrent Ethereum (ETH).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Na Ripple (XRP) nu ook Ethereum (ETH) in de rechtszaal

ConsenSys, een belangrijke speler in de blockchain-industrie en onder andere bekend als de ontwikkelaar van cryptowallet MetaMask, wil via de federale rechtbank afdwingen dat ethereum niet als een effect wordt geclassificeerd. Dit volgt op een ‘Wells Notice’ die ConsenSys op 10 april ontving, waarin de SEC aangeeft mogelijk handhavingsacties te willen ondernemen tegen het bedrijf. Het zou dan vooral gaan om de MetaMask wallet, een van de populairste Ethereum-wallets.

De SEC zou claimen dat MetaMask optreedt als een zogenoemde “makelaar”. Middels de aanklacht hoopt ConsenSys voor eens en voor altijd bevestigd te krijgen dat Ethereum géén effect is. Een dergelijke bekende rechtszaak was die tegen Ripple (XRP). Dat was destijds echter andersom; de SEC klaagde Ripple aan met als doel XRP als effect bestempeld te krijgen. De SEC verloor die rechtszaak grotendeels.

De mogelijke impact als ethereum wel als effect behandeld wordt

MetaMask fungeert als een wallet waarmee gebruikers het Ethereum-netwerk kunnen gebruiken. Het wordt veel gebruikt voor toegang tot gedecentraliseerde applicaties, ook wel dapps, die op Ethereum gebouwd zijn.

Indien Ethereum als een effect zou worden geclassificeerd, zou dit aanzienlijke implicaties kunnen hebben voor de wereldwijde cryptomarkt. Een dergelijke classificatie zou niet alleen MetaMask beïnvloeden, maar ook talrijke andere projecten en bedrijven die gebruik maken van het Ethereum-netwerk, aangezien strengere regelgeving en compliance vereisten zouden kunnen volgen.

Bovendien zou het mogelijk lastig worden voor mensen in de VS, de grootste economie ter wereld, om het netwerk nog te gebruiken.

Advertentie

ConsenSys en de regulatory battle

De aanklacht van ConsenSys is nieuw olie op het vuur in de VS, waar al jarenlang een strijd bestaat over wet- en regelgeving binnen crypto. Zo probeert de SEC zijn grip op cryptoactiva steeds verder uit te breiden en klaagt het links en rechts bedrijven aan. ConsenSys ziet dit als een “onrechtmatige toe-eigening van autoriteit.”

ConsenSys beargumenteert zijn standpunt verder op basis van het “major questions doctrine”, een doctrine die federale toezichthouders beperkt in hun macht om aanzienlijk buiten de grenzen van hun door het Congres gegeven mandaten te treden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie