Robin Hazekamp Robin Hazekamp
13/03/2024 20:33 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2024 19:42

Nieuwe update van ethereum ontketent flinke koersstijgingen

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Nieuwe update van ethereum ontketent flinke koersstijgingen

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Het langverwachte moment was vanmiddag eindelijk hier; de ‘Dencun’ update op het Ethereum (ETH) netwerk werd gelanceerd. Deze update brengt meerdere nieuwe technologieën met zich mee, waaronder aanpassingen die de kosten van bepaalde munten omlaag werken. In een recent artikel wordt gekeken naar de schommelingen van munten die op het Ethereum netwerk beschikbaar zijn.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto’s Arbitrum en Polygon in de lift

De update, ook wel hard fork genoemd, ging vandaag om 15:00 live. De upgrade werd al langere tijd geanticipeerd, waardoor zowel arbitrum (ARB) als polygon (MATIC) de afgelopen tijd al rustig aan het stijgen waren. 

Voordat de upgrade op het Ethereum blockchain gelanceerd werd waren beide munten al zo’n 8 tot 10 procent gestegen. Op het moment dat Dencun de lucht in ging waren beide munten alweer wat gezakt, maar over de afgelopen 24 uur blijft een stijging van 6-7 procent staan

Advertentie

Transactiekosten layer-2 netwerken lager dankzij Dencun

De reden dat er veel munten schommelen na de langverwachte update is simpel uit te leggen. Layer-2 tokens die op het Ethereum platform actief zijn, zakken dankzij de update in transactiekosten. Een nadeel van Ethereum tegenover andere blockchains als bijvoorbeeld Solana (SOL) is de lagere transactiesnelheid en de hogere kosten. Met deze update pakt Ethereum haar eigen zwakte aan, terwijl het tegelijkertijd de schaalbaarheid verbetert.

De manier waarop Ethereum de kosten omlaag heeft weten te drukken heeft te maken met ‘blobs’. Deze blobs zijn pakketjes van meerdere transacties, die gezamenlijk geverifieerd en verwerkt kunnen worden. Deze technologie wordt ‘proto-danksharding’ genoemd en drukt door hogere efficiëntie de kosten van gebruikers.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Niet alle Ethereum-gebaseerde munten winnaars

Optimism (OP) steeg met bijna 10 procent in de hype die voor de update ontstond. Ook de hype rond OP hield niet vol, waardoor de munt net als ARB en MATIC tijdens de update wat van zijn waarde verloor. In totaal bleef er maar een stijging van 2 procent over.

L2 Immutable X (IMX) is een game-gebaseerde munt die evenals de andere Layer-2 tokens eerst een stijging zag. Na de update zelf is de munt echter tot voor het beginpunt gedaald, en eindigt met een totaal verlies van 6 procent van de initiële waarde.

Ethereum heeft als platform ook een eigen valuta, ETH. In tegenstelling tot vele andere munten die actief zijn op het netwerk bleef de waarde van ETH vrijwel onveranderd.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Advertentie