Thom Derks Thom Derks
10/05/2023 16:06 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 14:53

Stake-rendement Ethereum naar recordhoogte dankzij memecoins

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum is toch een grondstof, zegt CFTC in FTX aanklacht

F

Het is op dit moment wel heel aantrekkelijk om Ethereum te staken op het Proof-of-Stake netwerk. Dankzij de drukte op de blockchain, vanwege de hype rondom bepaalde memecoins (denk aan PEPE), is het rendement opgeklommen tot 8,6 procent op jaarbasis. In totaal verdienden validators in de eerste week van mei 24.997 Ether (46 miljoen dollar), wat een stijging van 36 procent is ten opzichte van afgelopen week.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is er aan de hand?

Door de nieuwe hype rondom memecoins zijn de transactiekosten op Ethereum door het dak gegaan de afgelopen dagen. Vorige week lag de gemiddelde transactie qua kosten boven de 100 gwei, wat het hoogste niveau is sinds mei 2022.

Dat resulteerde uiteindelijk in een prijs van ongeveer 30 dollar per swap voor eindgebruikers. Naarmate de transactiekosten stijgen profiteren de validators daar natuurlijk van door hogere inkomsten voor het verwerken van transacties. Daarnaast gaan er hierdoor ook meer ethers op de digitale brandstapel. Door EIP-1559, een update voor Ethereum, wordt een deel van de transactiekosten in het netwerk steevast op de digitale brandstapel gegooid en voorgoed vernietigd.

Dat zorgt er uiteindelijk ook voor dat de schaarste van ethereum toeneemt. Als de vraag op hetzelfde niveau blijft, is dat in feite ook een soort extra rendement voor stakers. Wat dat betreft is de overstap naar Proof-of-Stake tot dusverre een zeer positieve ontwikkeling voor Ethereum. Ook is te zien dat stakers in grote getalen weer naar het Ethereum netwerk trekken.

Op Twitter vroegen we onze volgers vandaag of zij ook al ETH, of andere cryptocurrencies, staken. Zie jij het wel zitten om jaarlijks een passief rendement te verdienen, of houd je je hier totaal niet mee bezig. Laat het ons weten!

Advertentie

19 miljoen ethereum

Op het moment van schrijven zitten er 19 miljoen ethers in het staking-contract van de Proof-of-Stake blockchain. Die ethereum dragen gezamenlijk een waarde van ruim 34 miljard dollar en zijn verdeeld over een totaal van meer dan 560.000 validators. Dat laat maar zien hoe populair het staken van ethereum op dit moment is.

Wat dus niet gek is, gezien het meer dan behoorlijke rendement wat je daarover kunt vangen. Om dat echt interessant te maken moet de koers van ether natuurlijk nog wel wat stijgen. Zeker als je bedenkt dat de all-time high op bijna 5.000 dollar ligt, is de huidige koers van 1.842 dollar wat teleurstellend.

Aan de andere kant kun je beargumenteren dat er daardoor de potentie is op nog een stuk meer. De 8 procent die je momenteel pakt kan zomaar verdubbelen als de koers weer een sprong richting de all-time high maakt. Al is het natuurlijk nooit zeker dat er weer een bullrun aankomt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie