Redactie Redactie
03/09/2022 18:58 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/09/2022 18:58

3 Redenen waarom iedereen moet beleggen!

icon-finance
Finance nieuws

Controle nemen over je financiën is een van de beste beslissingen die je ooit zult nemen. Budgetteren, uitgaven beperken, extra inkomen genereren en jezelf informeren zijn enkele van de gemakkelijkste manieren om dit proces te beginnen. Maar dit alleen is niet genoeg. Hier bij Alphastocks geloven we dat beleggen een van de beste manieren is om jouw financiële toekomst te verbeteren.

Veel mensen zijn echter sceptisch. Als beleggen zo geweldig is, waarom doet dan niet iedereen het? Twee van de belangrijkste redenen zijn angst en een algemeen gebrek aan kennis. Dat is waar wij om de hoek komen kijken. Laat ons daarom drie van de belangrijkste redenen uiteenzetten waarom wij geloven dat iedereen zou moeten beleggen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

1. Aandelen hebben een voordeel ten opzichte van banken

Laten we eerst eens kijken waarom je überhaupt aandelen zou moeten willen kopen. Ooit een deel van een groot bedrijf willen bezitten? Dat is precies wat er gebeurt als je aandelen koopt. Je koopt als het ware een (klein) deel van dat bedrijf. Als mede-eigenaar heb je recht op een deel van de winst en de activa van dat bedrijf.

Als belegger profiteer je op een van de twee manieren door het bezitten van aandelen:

  1. Het bedrijf kan besluiten om geld terug te geven aan zijn aandeelhouders via dividenden. Dit is geld dat op regelmatige basis aan je wordt uitbetaald omdat je aandeelhouder bent.
  2. Het bedrijf groeit en de prijs per aandeel stijgt. Zodra je besluit jouw aandelen te verkopen, strijk jij de opbrengst (of verlies) op.

Terwijl geld op een spaarrekening wordt opgegeten door de inflatie, werkt geïnvesteerd geld 24/7 voor jou. In tegenstelling tot een bankrekening kan jouw oorspronkelijke inleg vele malen worden vermenigvuldigd als je in de juiste bedrijven belegt. De aandelenmarkt heeft sinds 1974 gemiddeld 10% per jaar opgebracht (zonder rekening te houden met de inflatie). Dat is veel meer dan de 0,5% die je krijgt wanneer je jouw geld op een spaarrekening zet.

Advertentie

2. Je kunt jouw financiële doelen bereiken

Die gemiddelde stijging van 10% klinkt misschien niet veel, maar na verloop van tijd kan deze rente zich opstapelen tot een ongelooflijk rendement. Dit noemen we het rente-op-rente effect.

Stelt je eens voor dat iemand je zou vertellen dat je van $2.000 $100.000 kunt maken zonder er ook maar iets voor te hoeven doen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is heel goed mogelijk als je samengesteld rendement (rente-op-rente) begrijpt. Het belangrijkste element om hier te onthouden is tijd. Hoe langer je jouw geld belegt, des te krachtiger wordt dit effect. Dit betekent dat hoe jonger je begint en hoe geduldiger je bent, hoe meer rendement je in de toekomst zult behalen.

Je hebt echter geen $2000 nodig om te beginnen. Je kunt klein beginnen en jouw investering in de loop der tijd steeds verder uitbreiden. Je zult er versteld van staan hoe snel jouw investering kan groeien. Als je elke maand $100 zou toevoegen aan een initiële investering van $2.000, zou je na 40 jaar bijna $1 miljoen hebben. Niet slecht toch?

Je zult zowel winnaars als verliezers hebben, maar als je leert hoe je goede bedrijven kunt identificeren, zul je enkele aandelen hebben die in de loop der jaren 10 keer – of meer – in waarde zijn vermenigvuldigd. Bij Alphastocks schrijven we o.a. handige analyses, die kunnen helpen bij het identificeren van goede bedrijven. Deze dienen puur ter inspiratie en zijn natuurlijk niet financieel advies.

Het grootste voordeel dat je jezelf kunt geven is om vroeg te beginnen en ‘compounding’ zijn werk laat doen.

Bekendste bitcoiner van Nederland krijgt eigen televisieserie
  • icon-finance
    Finance nieuws

3. Samengestelde rente doet het zware werk

Over magie gesproken, samengestelde rente is de beste vriend van een belegger. Compounding (rente-op-rente) is simpelweg wanneer het geld dat je verdient, geld begint op te leveren. Dit betekent dat jouw spaargeld sneller groeit dan wanneer je gewoon elke maand een vast bedrag zou toevoegen. Veel mensen zeggen: “Ik kan het me niet veroorloven om te gaan beleggen.” De waarheid is dat je het zich niet kunt veroorloven om niet te beginnen met investeren, omdat tijd hier het probleem is, niet geld. Samengestelde rente is de echte zilveren kogel als het gaat om het laten groeien van jouw vermogen en hoe eerder je begint, hoe krachtiger het wordt.

De meerderheid van de mensen is geabonneerd op een of andere vorm van online entertainment service zoals Spotify Premium of Netflix – veel mensen zijn geabonneerd op beide. Die €20 verdwijnt elke maand van onze bankrekening en we merken het nauwelijks.

Stel dat je op je 18e een abonnement neemt op beide diensten en de komende 50 jaar een trouwe klant blijft. Uiteindelijk kost je dit €12.000, ervan uitgaande dat ze de prijzen niet verder verhogen. Geen kleine prijs om ‘Stranger Things’ te kunnen kijken.

Als je die €20 iedere maand in een gespreide ETF had gestopt, zoals de S&P 500, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 10%, dan had je zo’n €280.000 gehad.

Dus… denk je nog steeds dat je het je niet kunt veroorloven om te beginnen met beleggen?

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie