Simon Bosch Simon Bosch
24/03/2022 17:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2022 17:27

BlackRock-CEO: ‘Oorlog in Oekraïne kan crypto adoptie versnellen’

icon-finance
Finance nieuws
BlackRock-CEO: 'Oorlog in Oekraïne kan crypto adoptie versnellen'

Foto: David Tran Photo / Shutterstock.com

Ruslands aanval op Oekraïne heeft een hoop teweeggebracht. Op sociaal vlak, maar ook vanuit economisch en monetaire perspectieven. Veel Oekraïners hebben de nationale valuta, de hryvnia, verruild voor onder andere cryptovaluta. Volgens BlackRock-CEO en -chairman Larry Fink zou het de adoptie van crypto sterk kunnen versnellen.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Grootste vermogensbeheerder is overstag

Dat schrijft hij in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders. BlackRock is met een totaalvermogen onder management (assets under management, AUM) van 10 biljoen USD de grootste vermogensbeheerder op aarde. Het bedrijf is vanwege zijn omvang doorgaans een tikje ‘traag’ met het roepen van dit soort dingen. Toch betekent het een hoop zodra er een omslag wordt gemaakt, en Finks uitspraak is hier een goed voorbeeld van.

Hij verklaart dat investeerders in BlackRock steeds vaker interesse tonen in digitale valuta. Daarnaast moeten landen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne beter gaan kijken ‘van welke valuta ze afhankelijk zijn.’ Digitale valuta kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Advertisement

Noemt “crypto” of “bitcoin” niet

Opvallend is dat de topman niet bijvoorbeeld ‘digitale activa’ gebruikt in zijn woordkeuze, en niet bijvoorbeeld ‘digitale assets’. Het woord ‘crypto’ wordt geen enkele keer genoemd, maar de categorie stablecoins en de digitale dollar (lees: CBDC’s) wel. Dat betekent dat het ook voor BlackRock duidelijk is dat het concept toekomst heeft. Er wordt zelfs gehamerd op hoe een ‘wereldwijd, zorgvuldig ontworpen digitaal betalingssysteem’ internationale transacties kan verbeteren en het risico op witwassen kan beperken.

BlackRock ‘bestudeert’ verder digitale valuta, stablecoins en de onderliggende technologieën (lees: blockchain). Toch is er nog een hoop onduidelijk. Het rept geen woord over welke cryptocurrencies toekomst hebben in de ogen van de vermogensbeheerder. Het zou kunnen dat het bedrijf het met name heeft over projecten die nog niet publiekelijk bestaan en over Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). In ieder geval is het aannemelijk dat er een aantal publieke crypto’s zullen zijn die ook BlackRock interessant vindt. Vorige maand ging ook het nieuws dat de vermogensbeheerder klanten crypto wilde laten gebruiken als onderpand voor leningen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement