Ivo Melchers Ivo Melchers
31/07/2023 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2023 17:30

Dit moet je 10 jaar lang opzij leggen om €100.000 te sparen

icon-finance
Finance nieuws
Circle Lanceert Euro Stablecoin op Ethereum

Foto: Olegs Petuhovs/Shutterstock

Met de stijgende inflatie wordt het voor de gewone burger steeds meer een opgave om geld opzij te leggen. Financiële doelen is iets wat voor velen erg belangrijk is maar het macro-economische klimaat maakt het steeds lastiger om deze daadwerkelijk te behalen. €100.000 zal voor veel mensen een mooi financieel mijlpaal zijn om bij elkaar te sprokkelen, maar hoeveel zul je iedere maand hiervoor moeten sparen om over 10 jaar dit op je rekening te hebben?

Crypto aandelen kelderen: MicroStrategy en Coinbase fors in de min
  • icon-finance
    Finance nieuws

€100.000 op je rekening

Het investeren van je zuurverdiende centen in bijvoorbeeld crypto als bitcoin (BTC) of andere activa lijkt vandaag de dag steeds belangrijker te worden om je koopkracht te behouden of te vergroten. Wanneer je ervoor kiest om een deel van je geld te beleggen ontkom je echter niet aan de bijbehorende risico’s. Je rendement is allesbehalve gegarandeerd en het is mogelijk dat je je inleg verliest. In 2022 verloor de cryptomarkt bijvoorbeeld een gigantisch deel van zijn waarde. De verliezen liepen bij sommige altcoins zelfs op tot meer dan 90 procent.

Ook kun je ervoor kiezen om je geld gewoonweg te sparen. Tegenwoordig ontvang je hier nauwelijks rente op, maar er komt ook een stuk minder risico om de hoek kijken. Het opzij leggen van geld kan een goede manier zijn om een financiële buffer op te bouwen. Mensen met een laag risicoprofiel kunnen het traditionele sparen ook gebruiken voor grote uitgaven zoals een auto of een huis.

Wanneer je iedere maand €833,50 aan de kant zet voor een periode van 10 jaar, heb je aan het einde van de rit een vermogen van maar liefst een ton opgebouwd. Nu lijkt dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de kosten iedere maand snel oplopen. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek was het gemiddelde netto-inkomen in 2021 gelijk aan €2.798 per maand. Wanneer je ook nog met vaste lasten van ongeveer €800 rekent bovenop je maandelijkse investering, zul je nog ongeveer €1.165 overhouden om te besteden aan levensonderhoud en leuke dingen.

Slim besparen

Sleutelen aan je vaste lasten is vanzelfsprekend een hele opgave. Daarentegen kun je iedere maand flink besparen op kleine, alledaagse uitgaven. Met kleine aanpassingen kun je al gauw een groot bedrag besparen op maandbasis. Veel aankopen lijken weinig schade te verrichten maar probeer je eens bewust te worden van al jouw kosten en kijk welke aankopen je wellicht tot de prullenbak kan verwijzen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Advertentie
Advertentie