Simon Bosch Simon Bosch
04/06/2022 17:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2022 17:05

Goed nieuws is slecht nieuws geworden door inflatie

icon-finance
Finance nieuws

Goed nieuws is nu slecht nieuws.’ Dat verklaart Jim Bianco van Bianco Research in Real Vision’s nieuwsitem The Daily Briefing van gisteravond. Een vreemde uitspraak natuurlijk, goed nieuws is over het algemeen… goed nieuws. Maar de inflatie van de afgelopen paar jaar verandert de zaak, en centrale banken hebben hier alles mee te maken.

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Weer banen erbij

Gisteren is de data rondom de banenmarkt in de VS bekendgemaakt. Opnieuw zag de Verenigde Staten een stabiele groei. Er kwamen 360.000 nieuwe banen bij terwijl het werkloosheidspercentage op 3,6% bleef steken. Het uurloon in de VS is in een jaar tijd met 5,2% toegenomen. De arbeidsparticipatie ligt nu op 62,3%, wat bijna historisch hoog is. In februari van 2020 (voor de pandemie) was dit nog 63,4%. De VS is dus bijna volledig hersteld.

Tegelijkertijd ligt de inflatie nog steeds erg hoog. Het jaarlijkse inflatiepercentage in de VS ligt op 8,3%. De Europese Unie ligt hier niet ver vandaan, met een jaarlijks percentage van 8,1%.

Advertentie

Groen licht voor Federal Reserve

De goede cijfers en de nog altijd hoge inflatie geven de Amerikaanse centrale bank een uitstekend excuus om aan de teugels te trekken. De inflatie is nu het allerbelangrijkste probleem dat de VS heeft. Maar de Federal Reserve kan daar wat aan doen: de rentes verhogen en de activa die het via kwantitatieve versoepeling heeft aangekocht verkopen. Beide hebben een remmend effect op de economie.

Jim Bianco geeft aan dat goede cijfers rondom werkgelegenheid betekent dat de centrale bank de rentes kan blijven opvoeren, omdat het tot nu toe niet heeft gezorgd voor hogere werkloosheid. Ook heeft President Biden de afgelopen week een gesprek gevoerd met Fed-hoofd Jerome Powell en Minister van Financiën Janet Yellen. Het bevel was om de inflatie omlaag te brengen. Dat betekent dat de Federal Reserve er alles aan gaat doen om de inflatie omlaag te brengen, ook als dat betekent dat aandelen en cryptocurrencies door hun hoeven zakken. Dat kan betekenen dat cash het beste is wat je nu kunt hebben

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie