Timo Bult Timo Bult
07/03/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/03/2023 18:00

Goud transacties in Amsterdam nemen met 35% toe, dit is waarom

icon-finance
Finance nieuws
Goud transacties in Amsterdam nemen met 35% toe, dit is waarom

Foto: Shutterstock Generate

Goud is al duizenden jaren een stabiele factor als het gaat om waarde. En volgens berichtgeving van AT5 stijgt de vraag op dit moment weer, mede door de hoge inflatie. In Amsterdam zou het aantal verkopen van goud door bedrijven die goud verkopen zijn gestegen met maar liefst 35% ten opzichte van vorig jaar.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Goud al duizenden jaren de standaard

In gesprek met AT5 deelt Bart Brands van GoldRepublic waarom hij denkt dat juist nu de vraag naar goud aan het stijgen is. De meest voor de hand liggende reden is de heersende inflatie. Het geld op de spaarrekening wordt simpelweg minder waard en dus kan goud als investering meer bescherming bieden.

“Het is al zesduizend jaar de standaard. Als we kijken naar ons monetair systeem, heeft alles zijn oorsprong in die ultieme vorm van geld en dat is goud.”

En die ultieme vorm van geld vormt voor velen nu een reddingsboei, ‘een die mensen juist nu nodig hebben door de hoge inflatie,’ stelt de man achter GoldRepublic. Het bedrijf heeft op dit moment een interessante actie. Als je nu een account aanmaakt bij GoldRepublic, 100 euro aan goud, zilver of platinum koopt en het volledige verificatieproces doorloopt krijg je deze gram goud binnen enkele weken op je account gestort.

Advertentie

Waarom mensen goud kopen

Goud wordt om verschillende redenen als een stabiele belegging beschouwd. Ten eerste is goud een tastbaar goed dat al duizenden jaren wordt gewaardeerd. Het is een edelmetaal dat relatief zeldzaam is, en het aanbod is beperkt, wat ertoe kan bijdragen dat de waarde ervan in de loop der tijd behouden blijft.

Ten tweede wordt goud al eeuwenlang gebruikt als waardeopslag en ruilmiddel. Dit betekent dat mensen erop vertrouwen dat goud zijn waarde behoudt en een betrouwbare vorm van valuta is. Ook al wordt het tegenwoordig niet meer zo veel gebruikt als valuta, goud wordt nog steeds gezien als bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid, zoals we in de huidige situatie zien.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie