Erik Juffermans Erik Juffermans
08/08/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/08/2023 19:00

Grote salarisverschillen in Europa: Hoe doet Nederland het?

icon-finance
Finance nieuws
Dit zijn de huidige kosten van bitcoin mining in Nederland

Foto: Miroslaw Skorka/Shutterstock

De Europese Unie staat bekend als een sterk economisch blok, maar dit betekent zeker niet dat inwoners van de verschillende landen even goed af zijn. Sterker nog, de salarissen in de lidstaten van de EU lopen zeer uiteen. In dit artikel bekijken we hoe ver deze salarissen uiteenlopen. Spoiler: in Nederland hebben we niks te klagen.

12-jarige jongen verdient crypto-fortuin met borsten van zijn moeder
12-jarige jongen verdient crypto-fortuin met borsten van zijn moeder

Waar staat Nederland?

Op de eerste plek staat Luxemburg. Je hoort bijna nooit iets over het kleine landje niet ver van de Limburgse grens. De inwoners van het staatje hebben het namelijk prima voor elkaar. Het maandelijkse minimumloon in Luxemburg ligt op 2.508 euro. Daarmee steekt het landje er met kop en schouders bovenuit. 

Op nummer twee en drie staan respectievelijk Duitsland en Nederland. Beide landen hanteren een maandelijks minimumloon van ongeveer 1.995 euro. Vervolgens zijn in het rijtje landen als België, Ierland en Frankrijk te vinden. De middenmoot begint bij Spanje. Daar ligt het minimumloon op 1.203 euro per maand.

Vervolgens wordt het lijstje langzaam voltooid met landen als Portugal, Griekenland en Oost-Europese landen zoals Polen, Tsjechië en Kroatië. Onderaan de lijst vinden we Albanië. In het kleine landje ten noorden van Griekenland verdienen de mensen minimaal 375 euro. In Bulgarije is de stand van zaken niet heel veel beter. Daar ligt het minimumloon op 398 euro per maand.

Grote loonverschillen in Europa

De lonen in de EU lopen dus zeer sterk uiteen. Zo verdienen Luxemburgers bijna tien keer zo veel als een Albanees. Gelukkig genieten mensen in de EU van vrij verkeer van personen en goederen en heeft elke Europeaan het recht om in een ander land werk te zoeken. Het blijft echter een feit dat de economische gesteldheid van Europese landen zeer schokkende verschillen vertonen. 

Een interessant feitje: in de Verenigde Staten, wellicht nog steeds het vlaggenschip van de Westerse wereld, ligt het maandelijkse minimumloon op omgerekend 1.156 euro. Mocht de VS in een alternatief universum een lidstaat van de EU zijn, dat staat het land naast Slovenië en Cyprus. 

Misschien vraag je je af waar landen als Zwitserland, Noorwegen en Denemarken gebleven zijn. Deze landen maken geen gebruik van de euro, maar zouden ze dat wel doen, zouden ze alle drie hoog in de lijst te vinden zijn.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Finance nieuws

Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Man (25) werd snel cryptomiljonair, maar dat had anders kunnen aflopen
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Analyse: is het slim om je complete vermogen in crypto te investeren?
Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype
Gamestop-aandelen exploderen opnieuw door aanstichter van hype in 2021
Advertentie