Ivo Melchers Ivo Melchers
02/02/2024 15:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/02/2024 16:26

Hoe ondernemers veel geld kunnen besparen met ‘vergeten’ aftrekposten

icon-finance
Finance nieuws
Hoe ondernemers veel geld kunnen besparen met ‘vergeten’ aftrekposten

Foto: Henk Vrieselaar/Shutterstock

Als zelfstandige ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van belastingen op je inkomen. Over je belastbare inkomen zul je een deel af moeten dragen aan de belastingdienst. Met de zogeheten ondernemersaftrek, waar lang niet iedere zelfstandige van op de hoogte is, mag je echter een deel van je belastbaar inkomen afhalen. Onderaan de streep kan dit een hoop geld besparen, en in dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zelfstandigenaftrek

De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor een aantal belastingvoordelen. De zelfstandigen- en startersaftrek zullen voor een groot aantal ondernemers van belang zijn. Daarnaast omvat het ook de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de stakingsaftrek en de meewerkaftrek.

De ondernemersaftrek wordt door velen over het hoofd gezien, maar kan zonder enige moeite tot een hoop besparingen leiden.

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost die van toepassing is wanneer je in één fiscaal jaar ten minste 1.225 werkuren in je bedrijf hebt zitten en de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Het urencriterium is een harde vereiste. Het maakt dan ook niets uit in welke maand je bent begonnen als zelfstandige ondernemer, je zult te allen tijde aan het minimum moeten voldoen.

Dit jaar komt de zelfstandigenaftrek uit op 3.750 euro. Dit betekent simpelweg dat je 3.750 euro van je winst af kunt trekken. Als gevolg zal je belastbaar inkomen lager uitvallen.

Ieder jaar wordt deze aftrekpost verlaagd. Bekijk de onderstaande tabel hoe de gegevens zich hebben ontwikkeld en wat er de komende jaren te verwachten is.

2021 6.670 euro
2022 6.310 euro
2023 5.030 euro
2024 3.750 euro
2025 2.470 euro
2026 1.200 euro
2027 900 euro

 

Mocht je winst lager zijn dan de zelfstandigenaftrek, dan kun je het resterende bedrag ook meenemen naar een ander fiscaal jaar. Je kunt deze zogeheten ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek’ verrekenen tot uiterlijk negen jaar later.

Advertentie

Startersaftrek

Beginnende ondernemers kunnen de zogeheten startersaftrek optellen bij de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar als ondernemer kun je maximaal drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.

Dit jaar staat de startersaftrek gelijk aan 2.123 euro.

Op de site van de Belastingdienst kun je alle informatie over deze, en enkele andere, aftrekposten, vinden.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders organiseert een crypto-quiz over januari. De quiz start vandaag, 2 februari, om 13:00. Win 4 miljoen Shiba Inu, 30 XRP of een van de andere prijzen. Volg ons op Instagram en doe vanaf 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie