Redactie Redactie
16/07/2022 07:39 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/07/2022 07:39

Interessante ETF’s om te kopen

icon-finance
Finance nieuws
Interessante ETF's om te kopen

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

Beleggen in aandelen of crypto kan soms overweldigend voelen. Er zijn vele tienduizenden aandelen en duizenden ETF’s op de markt, maar daardoor kun je de bomen door het bos niet meer zien. Gelukkig is er een manier om juist gebruik te maken van deze enorme hoeveelheid bedrijven waarin je kunt beleggen. Alphastocks legt je uit wat ETF’s zijn, hoe ze werken en welke ETF’s een interessante belegging kunnen zijn voor jouw portfolio.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Wat is een ETF?

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een type effect dat een index/portefeuille/sector/industrie volgt. Ze kunnen worden gekocht en verkocht op een beurs op dezelfde manier als een gewoon aandeel.

ETF’s werden voor het eerst ontwikkeld in de jaren 90 om beleggers toegang te bieden tot (passieve) geïndexeerde fondsen. Sindsdien zijn ETF’s steeds populairder geworden omdat ze geweldige  diversificatiemogelijkheden bieden, goede rendementen opleveren, weinig ervaring of kennis vereisen en uitermate geschikt zijn voor Dollar Cost Averaring (DCA = maandelijks een vast bedrag inleggen).

Advertentie

Wat zijn de voordelen van ETF’s?

Spreiding

Net als beleggingsfondsen bestaat een ETF uit meerdere beleggingswaarden (bijv. aandelen, obligaties, valuta’s, bitcoin, goud, etc.). Het aanhouden van ETF’s verlaagt het risico van een belegger omdat hij niet afhankelijk is van het succes van één bepaald effect of bedrijf.

Keuze

Op aandelen gebaseerde ETF’s zijn een populaire optie. Deze beleggingsvormen kunnen gericht zijn op de prestaties van een aandelenmarkt (bijv. New York Stock Exchange), een bepaald type bedrijf (bijv. small caps), een specifieke sector (bijv. gezondheidszorg), of een sectoroverschrijdend thema (bijv. chipaandelen). Zo kunnen beleggers aandelen bezitten in een specifiek gebied dat hun bijzonder interesseert.

Kosten

In tegenstelling tot beleggingsfondsen worden de meeste ETF’s niet actief beheerd, maar zijn ze gekoppeld aan een vooraf vastgestelde aandelenbundel, zoals de S&P 500. Deze passieve benadering vermindert de behoefte aan dure beleggingsanalisten, waardoor de kosten (veel) lager zijn. Actief beheerde ETF’s kunnen vergelijkbare kosten hebben als beleggingsfondsen, maar dit soort ETF’s zijn minder populair bij beleggers.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Voorbeelden van de populaire ETF’s

Vanguard S&P 500 (VOO)

De Vanguard S&P 500 ETF (NYSEARCA: VOO) is samengesteld uit de grootste 500 bedrijven in de VS. Sommige van de bedrijven die deel uitmaken van deze ETF zijn Apple, Microsoft en Amazon. Het werd opgericht in 2010 en sindsdien is het gemiddelde rendement ongeveer 15% per jaar geweest. Het is ook het meest geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar langetermijngroei op hun investering.

Vanguard Growth (VUG)

De Vanguard Growth ETF (NYSEARCA: VUG) volgt de prestaties van de CRSP U.S. Large Cap Growth Index en omvat momenteel 287 aandelen die het potentieel hebben om snel te groeien. Dit fonds is sterk gericht op de technologiesector, maar het bevat ook aandelen uit bijna een dozijn verschillende sectoren. Dit ETF werd in 2004 gelanceerd en heeft sindsdien een gemiddeld rendement van meer dan 11% per jaar behaald. Het fonds heeft een 4-sterrenrating gekregen van Morningstar, een van de toonaangevende bedrijven voor beleggingsonderzoek.

Vanguard All-World (VWCE of VWRL)

De Vanguard All-World is een van de meest gekochte en bekendste ETF’s. Deze ETF volgt, zoals de naam al aangeeft, aandelen verspreid over de hele wereld. 58% in de VS, 4% in de UK, 5.7% in Japan en 3% in China. Momenteel omvat deze ETF zo’n 1390 individuele aandelen. Je kunt kiezen uit de VWCE en de VWRL. De VWRL variant betaalt het dividend uit en VWCE herinvesteert het dividend automatisch. De VWCE is opgericht in 2019 en heeft sindsdien een rendement van 31.33% behaald. De VWRL heeft in dezelfde periode een rendement van 24.24% behaald.

Coole tip! Als je gebruikt maakt van Alphastocks om je portfolio te tracken, kun je heel overzichtelijk de spreiding van je portfolio en ETF’s zien!

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!


Disclaimer: De meningen en uitspraken die in deze column worden gedeeld zijn alleen van de auteur en weerspiegelen of vertegenwoordigen niet noodzakelijk de meningen en standpunten van Crypto Insiders.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie