Robin Hazekamp Robin Hazekamp
01/09/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 05:00

PSV betreedt Champions League en harkt bizar bedrag binnen

icon-finance
Finance nieuws
PSV betreed Champions League en harkt bizar bedrag binnen

Foto: Giannis Papanikos/Shutterstock

Het Eindhovense PSV heeft met een overwinning van 5-1 tegen het Schotse Rangers FC de Champions League betreden. Niet alleen is de entree in de grootste voetbalcompetitie ter wereld een sportprestatie van een jewelste, maar het levert ook nog eens een aardig bedrag op. Terwijl de club nog niet eens aan de groepsfase is begonnen, heeft het al meerdere miljoenen van de UEFA mogen ontvangen. 

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

PSV ontvangt miljoenenbedrag voor entree Champions League

Volgens de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft PSV van de Europese voetbalbond UEFA een slordige 31 miljoen euro mogen ontvangen. Onder die 31 miljoen euro is ongeveer de helft, €15,6 miljoen afkomstig van de startpremie. Dat bedrag heeft de club al verdiend, enkel door aan de Europese competitie mee te doen.

Het totale budget van de UEFA voor de Champions League dit jaar is een verbazingwekkende €2,03 miljard. Van die €2 miljard is ongeveer €500 miljoen uitgedeeld als startpremies. Zo goed als gelijk verdeeld over 32 clubs komt dat neer op de eerdergenoemde €15,6 miljoen per club.

Daarnaast is er €600,6 miljoen beschikbaar gesteld voor clubs om te winnen in de competitie. Zou een voetbalclub een perfecte competitie spelen en geen enkele wedstrijd verliezen, dan strijken ze daarvan €83,2 miljoen op. Nog eens 30% van de €2 miljard wordt uitgedeeld op basis van de prestaties van clubs in de laatste tien jaar. 

Advertisement

Inkomstenbron uit verschillende hoeken

PSV is op basis van zijn prestaties op de 24e plek geplaatst van de clubs die aan de competitie meedoen en verdient daarmee €10,23 miljoen. Een derde inkomstenbron voor PSV zijn de televisierechten, waar de Eindhovenaren aardig wat geld mee opstrijken. Geschat wordt dat de club zichzelf daar €1,35 miljoen rijker mee kan rekenen.

Als laatste inkomstenbron voor PSV tikt de kaartverkoop natuurlijk ook aardig aan. Zou PSV een aantal mooie wedstrijden spelen, dan kunnen ze wel uitverkochte stadions verwachten. Aangezien er vaak aardig wat man in de arena’s passen, levert dat de club waarschijnlijk rond de €4 miljoen op. Tel dat bij elkaar op en men zal uitkomen op een bedrag van €31,2 miljoen. Dat is snel verdiend voor de club, die de laatste tijd aardig wat grote uitgaven heeft gehad.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement