Redactie Redactie
13/11/2022 17:04 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2022 17:04

Stagflatie: Wat is het en hoe werkt het?

icon-finance
Finance nieuws
Stagflatie: Wat is het en hoe werkt het?

Foto: TippaPatt/Shutterstock

Stagflatie is een zeldzaam economisch fenomeen. Het heeft effect op jouw beleggingen en de economie op zich. Je hoort het begrip stagflatie regelmatig voorbij komen, maar wat is het, hoe werkt het en wat doet het? In dit artikel legt Alphastocks alles uit over het begrip stagflatie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is stagflatie?

Stagflatie is een term die wordt gebruikt om een economie te beschrijven die een aanzienlijke inflatie kent, een hoge werkloosheid en een trage tot geen economische groei. In de jaren zeventig en tachtig kwamen in de meeste grote economieën periodes van stagflatie voor. Dit verraste economen, omdat de dominante economische theorie van die tijd stelde dat inflatie- en werkloosheidsstijgingen niet tegelijkertijd konden voorkomen.

Dit was deels gebaseerd op de Phillips Curve, een economisch model dat werd gebruikt om aan te tonen dat er een omgekeerde relatie bestond tussen werkloosheid en inflatie. Economen hebben sindsdien vele potentiële factoren geïdentificeerd die stagflatie beïnvloeden, waaronder een plotselinge aanbodschok en schadelijk overheidsbeleid.

Advertentie

Wat veroorzaakt stagnatie?

Over de oorzaken van stagflatie wordt door economen zwaar gediscussieerd, omdat de gangbare economische theorie vóór de door stagflatie gevoede jaren zeventig niet geloofde dat het mogelijk was, aangezien de Phillips Curve de theorie ondersteunde dat werkloosheid en inflatie omgekeerd evenredig waren. Economen hebben echter een aantal theorieën geopperd over de oorzaken van stagflatie.

1. Aanbodschok

De aanbodschok-theorie stelt dat stagflatie ontstaat als gevolg van een plotselinge daling van het aanbod van een dienst of goed. Hierdoor stijgen de prijzen drastisch, waardoor de winstmarges van de meeste bedrijven afnemen en de economische groei vertraagt.

2. Slecht monetair beleid

Volgens de theorie van het slechte beleid is stagflatie vaak het gevolg van slecht economisch beleid. De poging van de centrale bank en de regering om de economie te reguleren leidt er vaak toe dat zij de verkeerde keuzes maken

3. Differentiële Accumulatie

De differentiële accumulatie, een theorie van de economen Jonathan Nitzan en Shimshon Bichler, stelt dat er een verband bestaat tussen fusies en overnames, stagflatie en globalisering. Vergelijkbaar met de aanbodschoktheorie stellen zij dat differentiële accumulatie fusies en overnames in de hand werkt, waardoor de macht om het aanbod van grondstoffen en geaccumuleerd kapitaal te beperken in minder handen komt en het risico van stagflatie toeneemt.

4. Demand-Pull

De door de econoom Eduardo Loyo voorgestelde demand-pull stagflatietheorie stelt dat stagflatie uitsluitend kan ontstaan door monetaire schokken zonder dat een aanbodgerelateerde schok nodig is. Dit gebeurt wanneer regeringen een monetaire verstrakking instellen, zoals een verhoging van de federale rentevoet of een vermindering van de geldhoeveelheid.

5. Kosten-push

De cost-push inflatietheorie ziet inflatie aan de aanbodzijde als een belangrijke oorzaak van stagflatie. In dit geval leiden stijgende prijzen tot werkloosheid omdat zij gewoonlijk de winstmarges van bedrijven verkleinen, wat leidt tot een verminderde economische productie. Inflatie aan de aanbodzijde kan ook worden beïnvloed door zaken als tarieven, loonstijgingen of arbeidstekorten.

6. Einde van de Gouden Standaard

Historisch gezien wordt de beëindiging door Nixon van de convertibiliteit van Amerikaanse dollars in goud, die het einde van het Bretton Woods-systeem inluidde, gezien als een van de oorzaken van de stagflatie in de jaren zeventig.

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Bottom line

Economen hebben lang geworsteld om te begrijpen wat de oorzaak is van stagflatie en hoe het best kan worden ingegrepen als het gebeurt. Hoewel er vele theorieën bestaan, worden deze zwaar betwist. Stagflatie is een uitdagend probleem, waardoor het voor centrale banken en beleidsmakers moeilijk is om doeltreffend te reageren. Beleggers die zich zorgen maken over het effect van stagflatie op hun portefeuille, kunnen hun beleggingsstrategie misschien aanpassen of besluiten om te blijven investeren in blue chip-aandelen in belangrijke sectoren met stabiele winsten die de stagflatie waarschijnlijk zullen doorstaan of snel zullen herstellen.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Ben jij benieuwd hoe je jouw beleggingen (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunt tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks. Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie