Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
27/10/2021 17:00 9 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/11/2023 11:38

Hoe krijg je veilig passieve blootstelling aan de top DeFi tokens met de DeFi Pulse Index van Index Coop?

Nieuws
Hoe krijg je veilig passieve blootstelling aan de top DeFi tokens met de DeFi Pulse Index van Index Coop?

Decentralized finance, of DeFi, is een sterk opkomende markt in de wereld van cryptocurrencies. Investeren in DeFi tokens kan echter complex en riskant zijn, vooral voor onervaren beleggers. De DeFi Pulse Index (DPI) van Index Coop brengt daar nu gelukkig verandering in en laat je investeren in de top DeFi tokens via een indexfonds.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

index_coop_giveaway_banner

Advertentie

Wat is de DeFi Pulse Index?

De DeFi Pulse Index is een kapitalisatie-gewogen index die de prestaties van DeFi activa op Ethereum volgt. Het combineert kenmerken van een ERC-20 token op Ethereum met traditionele indexfondsen om als het ware een ​​digitale upgrade van de 21e eeuw te creëren voor de traditionele ETF structuur.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Welk probleem lost DPI op?

De groei en innovatie van DeFi verloopt in een rap tempo. Naarmate het aantal hoogwaardige teams dat interessante DeFi tokens lanceert toeneemt, wordt het steeds moeilijker om bij te blijven. Het onderzoeken van DeFi, de nuances van elk protocol kennen en weten welke munten economisch goed ontworpen zijn, kan voor sommigen omslachtig zijn en is voor anderen zelfs een compleet raadsel. Om deze reden zijn een aantal gedecentraliseerde indexfondsen opgericht om beleggers toegang te geven tot passieve en gediversifieerde blootstelling aan de DeFi markt.

DPI is zo’n indexfonds en biedt een brede blootstelling aan DeFi binnen een enkel beleggingsproduct.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Waarom zou je DPI willen kopen?

De drie grote voordelen die je krijgt met DPI zijn eenvoud, kostenefficiëntie en belastingefficiëntie.

  • Eenvoud

Indexbeleggen wordt algemeen gezien als een van de gemakkelijkste manieren om je ​​portefeuille te diversifiëren. Iedereen kan zijn kapitaal toewijzen aan een index, zoals een ETF of een beleggingsfonds en blootstelling krijgen aan een gediversifieerde mand van activa die concurreert met de bredere markt. Je hebt weinig expertise nodig om in zo’n index te beleggen.

  • Kostenefficiëntie

Bij het investeren in een product is het belangrijk om rekening te houden met de bijbehorende kosten. Bij crypto is gas, oftewel de transactiekosten op het Ethereum netwerk, een belangrijke factor bij de kostenbeoordeling. Aangezien DPI een verzameling van activa is, verpakt in een enkele ERC-20-token, kun je met een enkele transactie investeren in 14 van de grootste DeFi projecten. Dit kan je kosten besparen in vergelijking met het afzonderlijk kopen van elke munt. Bovendien worden de kosten voor herschikking gedragen door Set en Index Coop, zodat je hier geen transactiekosten voor betaalt.

  • Belastingefficiëntie

Een andere belangrijke overweging zijn de fiscale gevolgen van herschikking. Afhankelijk van lokale wetgeving, kan belasting een belangrijke rol spelen bij transactiekosten. In de Verenigde Staten moet je bijvoorbeeld vermogenswinstbelasting betalen bij het kopen, verkopen of wisselen van cryptocurrencies. Met de manier waarop DPI is opgesteld, vindt de handel plaats in de zogenaamde ERC-20 token wrapper, waardoor je je tokens nooit echt verkoopt. Je hebt één token, DPI, en alle herschikkingen die onder de motorkap worden uitgevoerd, leiden niet tot vermogenswinsten of belastingverplichtingen voor jou. In plaats daarvan hoef je pas vermogenswinstbelasting te betalen zodra je je DPI hebt verkocht.

Dat gezegd hebbende, kunnen de fiscale implicaties voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies complex zijn en per regio verschillen. We raden je aan om met een belastingadviseur te praten over jouw unieke omstandigheden omtrent de belasting.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wie heeft DPI gemaakt en wie bestuurt het momenteel?

De DeFi Pulse Index is opgezet door Index Coop in samenwerking met DeFi Pulse en Set Protocol.

Index Coop is een zogeheten decentralized autonomous organization (DAO), of decentrale autonome organisatie. Index Coop is gericht op het creëren en onderhouden van gestructureerde producten met crypto die zijn gebaseerd op DeFi. Als DAO wordt Index Coop bestuurd door zijn gemeenschap. Community leden gebruiken de INDEX token om te stemmen op nieuw producten, op de toewijzing van de schatkist en op de toekomst van de DAO. Index Coop heeft al een aantal succesvolle producten gelanceerd, waaronder de DeFi Pulse Index, de Metaverse Index en een suite met hefboomproducten.

DeFi Pulse is de methodoloog achter DPI. Je kunt de nieuwste analyses en ranglijsten van DeFi protocollen op hun website vinden. Hun ranglijst volgt de total value locked (TVL), of totale vergrendelde waarde, in de smart contracts van populaire DeFi applicaties en protocollen op Ethereum.

Set Protocol is een DeFi primitief op Ethereum die gebruikmaakt van bestaande DeFi protocollen om de bundeling van crypto-activa te faciliteren in volledig gedekte mandjes. De primitieven worden vervolgens weergegeven als ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain. Deze Set tokens fungeren als gestructureerde producten die de strategie van de methodologen vertegenwoordigen.

Hoe werkt de DeFi Puls Index?

De DeFi Pulse Index is een index voor digitale activa die ontworpen is om de prestaties van tokens binnen de DeFi industrie te volgen. De index wordt gewogen op basis van de waarde van de circulerende voorraad van elke token. De DeFi Pulse Index is gericht op projecten in DeFi die veel gebruik zien en een toewijding tonen aan hun ontwikkeling.

Runes-hype zorgt voor flink hogere transactiekosten op Bitcoin

Hoe worden DeFi tokens gekozen?

De DeFi Pulse Index hanteert meerdere criteria voor het kiezen van DeFi tokens. De kenmerken van de token, het project en het protocol worden allemaal geëvalueerd. De criteria dienen als basis voor de selectie over welke DeFi tokens in de index komen.

Om in de index te worden opgenomen, moeten tokens beschikbaar zijn op Ethereum en gekoppeld zijn aan een DeFi dApp. Er zijn aanvullende criteria die rekening houden met levering, uitgifte en veiligheid van de gebruiker om ervoor te zorgen dat alleen tokens van de hoogste kwaliteit worden opgenomen in de index.

Opnieuw in evenwicht brengen

De herschikking of het herbalanceren van de index wordt tijdens de derde week van elke maand uitgevoerd. Op dat moment worden alle tokens die aan alle criteria voldoen, toegevoegd, en worden tokens die niet aan de criteria voldoen, verwijderd. Alle tokens zijn beperkt tot 25% van de totale toewijzing om diversificatie over een reeks van activa te garanderen.

Cardano (ADA) zakt naar groene zone, kan vanuit hier sterk stijgen

Wat maakt DPI zo uniek?

DPI is bijzonder uniek om de volgende redenen:

Het is een indexfonds

Zoals hierboven besproken, is DPI een indexfonds voor de opkomende DeFi activaklasse op de Ethereum blockchain.

Omdat het een gebundeld crypto-activum is, bezit je in feite alle onderliggende tokens. Dit betekent dat jouw DPI tokens op elk moment kunt inwisselen voor de onderliggende tokens op de website van TokenSets. Dit is een functie van traditionele ETF’s dat doorgaans alleen is voorbehouden aan grote institutionele beleggers.

Het is gemakkelijk te kopen

Je kunt eenvoudig met fiatvaluta investeren in een Index Coop product, rechtstreeks vanuit je Web3 wallet. Populaire wallets voor het kopen van Index Coop producten zijn Argent, Dharma, Metamask en Rainbow. Met deze wallets kun je verbinding maken met je bankrekening of betaalpas, waardoor je fiatvaluta rechtstreeks kunt omwisselen voor Index Coop producten.

Je kunt daarnaast ook DPI kopen bij een gedecentraliseerde exchange, of DEX, zoals Uniswap of Sushiswap. Liquiditeit voor DPI op layer-2 zal binnenkort worden toegevoegd, waardoor transacties goedkoper worden. Je kunt nu ook DPI kopen bij KuCoin, een reguliere crypto-beurs.

Ten slotte is het ook mogelijk om DPI rechtstreeks bij Index Coop te kopen.

Het is ‘permissieloos’

DPI is op Ethereum gebaseerd waardoor de cryptomunt gedecentraliseerd is en ‘permissieloos,’ oftewel toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dat iedereen ter wereld met een internetverbinding het kan kopen en bewaren. Dit maakt DPI toegankelijker dan traditionele financiële ETF’s, terwijl het juist enkele functies van ETF’s verbetert. Je kunt hier meer lezen over de voordelen van DPI ten opzichte van traditionele financiële equivalenten.

Het wordt door de gemeenschap beheerd

Hoewel de exacte methodologie van DPI wordt beheerd door DeFi Pulse, is de gemeenschap van Index Coop verantwoordelijk voor de verschillende managementbeslissingen omtrent het product. Iedereen kan deelnemen aan deze beslissingen door actief lid te zijn van de Index Coop community. Als je geïnteresseerd bent om mee te doen, word dan lid van onze Discord.

DPI kan ook productief zijn

DPI is een indexfonds, maar het kan ook productief worden gebruikt in heel DeFi omdat het een cryptomunt is. Hier zijn een paar van de productieve mogelijkheden in DeFi die beschikbaar zijn voor eigenaren van DPI:

  • Liquiditeitsvoorziening – Word een zogenaamde market maker door DPI en ETH liquiditeit te verstrekken op een DEX als Uniswap of Sushiswap in ruil voor een deel van de handelskosten.
  • Yield Farming – Zet je liquiditeit in een platform om ​​extra opbrengsten te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld jouw DPI en ETH tokens inzetten op Index Coop voor een opbrengst van ongeveer 10%.
  • Lenen – Verstrek leningen voor onderpand op platforms als CREAM Finance en Alpha Homora V2. Dat levert je een geldstroom op aan rente van leners.
  • Onderpandschuldpositie – Ga een lening aan tegen DPI in stablecoins en gebruik de stablecoins om opbrengsten te genereren.
Bitcoin in gevaar? Beleggers stappen over naar defensieve investeringen

Hoe koop je DPI?

Hieronder staan nogmaals ​​de belangrijkste manieren hoe je in kunt DPI te investeren:

  • Je kunt fiatvaluta rechtstreeks inwisselen voor een Index Coop product via een Ethereum wallet. Populaire wallets voor het kopen van Index Coop producten zijn Argent, Dharma, Metamask of Rainbow. Met al deze wallets kun je een verbinding maken met je bankrekening of betaalpas, waardoor je fiatvaluta rechtstreeks kunt omwisselen voor Index Coop producten.
  • Gebruik een DEX, zoals Uniswap of Sushiswap, om een ​​andere cryptocurrency te verhandelen voor een Index Coop product. Liquiditeit voor DPI op layer-2 wordt binnenkort toegevoegd, waardoor transacties minder zullen kosten.
  • Je kunt nu ook DPI kopen op KuCoin, een traditionele exchange.
  • Ten slotte is het mogelijk om indexproducten rechtstreeks van de Index Coop website te kopen

Ga voor meer informatie naar https://www.indexcoop.com/

Volg ons op Twitter https://twitter.com/indexcoop

Word lid van onze community op Discord https://discord.com/invite/RKZ4S3b


Bovenstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. 

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie