IMF: Crypto activa zouden noodzaak geld vanuit centrale bank kunnen inperken

Array

De rol van cryptocurrencies in the evolutie van geld blijft hot topic. Hoe de opkomst van digitale valuta effect zal hebben op het huidige monetaire systeem blijft een onderwerp dat veel aandacht trekt.

Cryptocurrencies staan voor een digitale manier van geldtransacties waarin technologische encryptie wordt gebruikt om transacties te genereren en te verifiëren, onafhankelijk van een bancaire instelling

- Advertentie -

Evolutie

Terwijl centrale banken de opkomst initieerde van op krediet gebaseerde relaties tussen banken en inwoners en tussen de centrale bank en commerciële banken, introduceren crypto activa een compleet ander concept van geld. In plaats van krediet, relaties en aansprakelijkheid, staat crypto voor geld in de vorm van koopwaar.

Gebaseerd op de intrinsieke eigenschappen van digitale activa en de verscheidene oplossingen die worden aangeboden aan de fintech industrie, is plaatsvervangend directeur van het IMF’s ‘Monetary and Capital Markets Department’ Dong He van mening dat crypto valuta op een dag de noodzaak van geld vanuit centrale banken zal inperken.

He liet het volgende weten:

Als een ruilmiddel hebben crytpo activa zeker voordelen. Ze bieden de anonimiteit van contant geld terwijl ze tegelijk transacties op lange afstand ondersteunen. Ook is de eenheid verdeelbaarder. Deze eigenschappen maken crypto activa met name interessant voor ‘micro payments’ in de nieuwe ‘sharing-’ en ‘service-based’ digitale economie.

Uitdagingen

Er is kritiek geuit op cryptocurrencies als het aankomt op de capaciteit om te fungeren als betrouwbaar ruilmiddel. Volgens He zijn crypto activa op dit moment nog te volatiel en te riskant om een risico te vormen voor fiat geld. He gaf ook aan dat ze niet dezelfde mate van vertrouwen genieten. Het gebrek aan vertrouwen is gerelateerd aan zaken als fraude, beveiligingslekken en operationele mislukkingen die werden geassocieerd met illegale praktijken.

De situatie voor crypto activa, als technologische innovatie, is zeker niet zonder hoop en continue ontwikkelingen zouden een hoop verbetering kunnen brengen. Dit is des te meer reden voor He om van mening te zijn dat centrale banken van de onderliggende eigenschappen van crypto moeten leren om zo zich staande te houden in de competitie.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

BITCOIN KOPEN

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers gaat hard! All time high voor het grijpen?

Wat is het toch een feestje om elke week verslag te mogen doen van de ongelooflijke sprongen van de bitcoin koers. Hebben we nog...