Rico Engelbarts
03/06/2018 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2018 17:15

IMF: Crypto activa zouden noodzaak geld vanuit centrale bank kunnen inperken

Nieuws

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

De rol van cryptocurrencies in the evolutie van geld blijft hot topic. Hoe de opkomst van digitale valuta effect zal hebben op het huidige monetaire systeem blijft een onderwerp dat veel aandacht trekt.
Cryptocurrencies staan voor een digitale manier van geldtransacties waarin technologische encryptie wordt gebruikt om transacties te genereren en te verifiëren, onafhankelijk van een bancaire instelling
Evolutie
Terwijl centrale banken de opkomst initieerde van op krediet gebaseerde relaties tussen banken en inwoners en tussen de centrale bank en commerciële banken, introduceren crypto activa een compleet ander concept van geld. In plaats van krediet, relaties en aansprakelijkheid, staat crypto voor geld in de vorm van koopwaar.
Gebaseerd op de intrinsieke eigenschappen van digitale activa en de verscheidene oplossingen die worden aangeboden aan de fintech industrie, is plaatsvervangend directeur van het IMF’s ‘Monetary and Capital Markets Department’ Dong He van mening dat crypto valuta op een dag de noodzaak van geld vanuit centrale banken zal inperken.
He liet het volgende weten:

Als een ruilmiddel hebben crytpo activa zeker voordelen. Ze bieden de anonimiteit van contant geld terwijl ze tegelijk transacties op lange afstand ondersteunen. Ook is de eenheid verdeelbaarder. Deze eigenschappen maken crypto activa met name interessant voor ‘micro payments’ in de nieuwe ‘sharing-’ en ‘service-based’ digitale economie.

Uitdagingen
Er is kritiek geuit op cryptocurrencies als het aankomt op de capaciteit om te fungeren als betrouwbaar ruilmiddel. Volgens He zijn crypto activa op dit moment nog te volatiel en te riskant om een risico te vormen voor fiat geld. He gaf ook aan dat ze niet dezelfde mate van vertrouwen genieten. Het gebrek aan vertrouwen is gerelateerd aan zaken als fraude, beveiligingslekken en operationele mislukkingen die werden geassocieerd met illegale praktijken.
De situatie voor crypto activa, als technologische innovatie, is zeker niet zonder hoop en continue ontwikkelingen zouden een hoop verbetering kunnen brengen. Dit is des te meer reden voor He om van mening te zijn dat centrale banken van de onderliggende eigenschappen van crypto moeten leren om zo zich staande te houden in de competitie.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie