Thom Derks Thom Derks
20/06/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2023 13:00

IMF introduceert nieuwe technologie voor CBDCs

Nieuws
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijkt zich voor te bereiden op de digitale revolutie en introduceert een “nieuwe klasse” van internationale betaalsystemen, die gebaseerd is op één database om transacties met Central bank Digital Currency’s (CBDCs) bij te houden. Binnen de technologie zou het ook mogelijk moeten zijn om munten te programmeren en eenvoudig data bij te houden.

De ideeën voor het concept werden op 19 juni geïntroduceerd tijdens een evenement dat het samen met de centrale bank van Marokko organiseerde.

Ripple (XRP) kan flinke duik maken naar $0,40, waarschuwen experts

Lagere transactiekosten

Met de nieuwe technologie moet het onder andere mogelijk worden om goedkoper en sneller transacties te doen binnen het traditionele financiële systeem. Op dit moment kan het met internationale transacties soms dagen duren voordat geld aankomt op de plaats van bestemming. Daarbij kunnen ook de kosten flink oplopen.

“Een deel van de 45 miljard dollar aan transactiekosten die jaarlijks in de zakken van tussenpersonen verdwijnen kunnen dan terugvloeien naar de armen”, aldus Tobias Adrian van het IMF.

Dat zou voor een deel ook de introductie van bitcoin in El Salvador onnodig maken. El Salvador is een land dat voor een groot deel leeft op basis van internationale overboekingen van familieleden en vrienden die in het buitenland werken.

Aan die transacties gaat momenteel een significant deel verloren aan transactiekosten, waardoor de introductie van dit systeem het land kan helpen. Verder kan het nieuwe platform centrale banken helpen om te interveniëren in de geldmarkten, aldus Adrian tijdens het evenement in Marokko.

Advertentie

XC

Het platform leeft vooralsnog onder de naam XC, al is het afwachten in hoeverre dit een serieus project is. We hebben door de jaren heen al veel probeersels voorbij zien komen en vooral in het Westen loopt het nog geen vaart met CBDCs. Ook in de politiek moet de introductie van Westerse CBDCs nog besproken en goedgekeurd worden.

Wat dat betreft kan het nog jaren duren voordat we echt met deze nieuwe technologie te maken hebben. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat alles plotseling in een stroomversnelling komt. Voor nu is het echter allemaal speculatie.

Voor bitcoin zal dit waarschijnlijk geen gigantische gevolgen hebben, aangezien de introductie van CBDCs niets afdoet aan de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Dat is het voornaamste punt – naast de decentralisatie – waarop bitcoin zich onderscheidt van fiatvaluta als de Amerikaanse dollar en onze euro.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie