Thom Derks Thom Derks
20/06/2023 13:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2023 13:00

IMF introduceert nieuwe technologie voor CBDCs

Nieuws
Bitcoin denktank:

Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijkt zich voor te bereiden op de digitale revolutie en introduceert een “nieuwe klasse” van internationale betaalsystemen, die gebaseerd is op één database om transacties met Central bank Digital Currency’s (CBDCs) bij te houden. Binnen de technologie zou het ook mogelijk moeten zijn om munten te programmeren en eenvoudig data bij te houden.

De ideeën voor het concept werden op 19 juni geïntroduceerd tijdens een evenement dat het samen met de centrale bank van Marokko organiseerde.

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier

Lagere transactiekosten

Met de nieuwe technologie moet het onder andere mogelijk worden om goedkoper en sneller transacties te doen binnen het traditionele financiële systeem. Op dit moment kan het met internationale transacties soms dagen duren voordat geld aankomt op de plaats van bestemming. Daarbij kunnen ook de kosten flink oplopen.

“Een deel van de 45 miljard dollar aan transactiekosten die jaarlijks in de zakken van tussenpersonen verdwijnen kunnen dan terugvloeien naar de armen”, aldus Tobias Adrian van het IMF.

Dat zou voor een deel ook de introductie van bitcoin in El Salvador onnodig maken. El Salvador is een land dat voor een groot deel leeft op basis van internationale overboekingen van familieleden en vrienden die in het buitenland werken.

Aan die transacties gaat momenteel een significant deel verloren aan transactiekosten, waardoor de introductie van dit systeem het land kan helpen. Verder kan het nieuwe platform centrale banken helpen om te interveniëren in de geldmarkten, aldus Adrian tijdens het evenement in Marokko.

Advertentie

XC

Het platform leeft vooralsnog onder de naam XC, al is het afwachten in hoeverre dit een serieus project is. We hebben door de jaren heen al veel probeersels voorbij zien komen en vooral in het Westen loopt het nog geen vaart met CBDCs. Ook in de politiek moet de introductie van Westerse CBDCs nog besproken en goedgekeurd worden.

Wat dat betreft kan het nog jaren duren voordat we echt met deze nieuwe technologie te maken hebben. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat alles plotseling in een stroomversnelling komt. Voor nu is het echter allemaal speculatie.

Voor bitcoin zal dit waarschijnlijk geen gigantische gevolgen hebben, aangezien de introductie van CBDCs niets afdoet aan de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Dat is het voornaamste punt – naast de decentralisatie – waarop bitcoin zich onderscheidt van fiatvaluta als de Amerikaanse dollar en onze euro.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom's persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom's expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, 'slechtste week ooit'
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Crypto Ontbijt: Marktcrash, flinke uitstroom ethereum-ETF’s & nieuwe Mt. Gox ronde
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Advertentie
crypto-insiders-icon