Timo Bult Timo Bult
03/08/2020 11:17 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/08/2020 11:17

Miljoenen aan bitcoin (BTC) betaald in ransomware-aanval, onderhandelingen voor iedereen in te zien

Nieuws
Miljoenen aan bitcoin (BTC) betaald in ransomware-aanval, onderhandelingen voor iedereen in te zien

Het zakelijke reisbedrijf CWT heeft naar verluidt €3,8 miljoen aan bitcoin (BTC) betaald aan hackers. Middels ransomware versleutelden de hackers tienduizenden computers van het bedrijf. Opvallend was dat de onderhandelingen over de hoogte van het losgeld door iedereen gelezen kunnen worden.
Het zakelijke reisbedrijf CWT werd getroffen door de Ragnar Locker ransomware. Daarmee versleutelden de hackers ruim 30.000 computers en werd ook gevoelige data gestolen. De hackers eisten €8,5 miljoen aan bitcoin maar na onderhandelingen namen de hackers genoegen met €3,8 miljoen. Een vertegenwoordiger van het bedrijf kon de groep namelijk overtuigen dat CWT flinke verliezen heeft geleden door de huidige coronavirus pandemie.
Opvallend is hoe de onderhandelingen tussen het bedrijf en de hackers nog altijd online staan. Jack Stubbs, een cyber security-journalist van Reuters, plaatste verschillende screenshots van het gesprek op Twitter:
https://twitter.com/jc_stubbs/status/1289199572137283585
Nadat de vertegenwoordiger duidelijk kon maken dat het geëiste bedrag het bedrijf ten onder zou laten gaan, accepteerden de hackers het losgeld van €3,8 miljoen, of 414 bitcoin.
Dergelijke ransomware-aanvallen zijn een groeiend probleem voor bedrijven. Wetshandhavers adviseren om nooit losgeld te betalen aangezien dit de criminelen stimuleert om aanvallen uit te blijven voeren omdat het loont. Toch besluiten bedrijven vaak te betalen omdat zij anders hun hele IT-infrastructuur verliezen.

Ook Garmin slachtoffer

In een nieuwe ontwikkeling omtrent ransomware-aanvallen blijkt ook Garmin, onder andere bekend van zijn gps-apparaten, getroffen te zijn door ransomware. De website Bleepingcomputer meldde op 1 augustus dat Garmin’s klantenservice, navigatie-oplossingen en andere online diensten uit de lucht waren door de versleuteling.
De groep achter de aanval eiste $10 miljoen aan losgeld. Aangezien de diensten van Garmin weer online zijn is het aannemelijk dat het losgeld is betaald, stelt Bleepingcomputer.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie