Kevin Schijven Kevin Schijven
16/04/2021 13:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2021 13:06

Bitcoin (BTC) hash rate daalt hard, mogelijke link met ongelukken Chinese koolmijnen

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) hash rate daalt hard, mogelijke link met ongelukken Chinese koolmijnen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De nieuwste gegevens van BTC.com tonen een behoorlijke daling in de hash rate, of rekenkracht, van het bitcoin (BTC) netwerk.

De totale hash rate ligt momenteel nog op hetzelfde hoge niveau, namelijk rond 170 exahashes per seconde (EH/s), maar dit is een schatting waar meestal enkele dagen vertraging in zit.

De zogeheten mining-pools tonen allemaal echter een daling van zo’n 20% tot 35%, in een enkel geval is dat zelfs 67%. Naar verluidt heeft dat te maken met een reeks van ongelukken in Chinese kolenmijnen.

Drie verschillende incidenten vonden in de afgelopen twee weken plaats, voornamelijk door gasexplosies en overstromingen. In het meest recente incident kwamen 21 mijnwerkers vast te zitten, meldde de NOS onlangs:

Dat heeft ervoor gezorgd dat alle koolcentrales in de nabijgelegen gebieden uit voorzorg een inspectie laten uitvoeren. De koolcentrales hebben hiervoor tijdelijk de stroomtoevoer naar datacenters afgesloten. Deze Chinese mining-pools zijn echter afhankelijk van deze energietoevoer.

Jaarlijks verhuizen grote groepen Chineze bitcoin-miners naar het zuiden van China tijdens het regenseizoen in de zomer. Ze kunnen daar goedkoop overtollig stroom ontvangen uit waterkrachtcentrales. Een deel van deze miners verhuist echter naar het Noorden om energie te halen uit koolcentrales, en dat is waar deze ongelukken zijn gebeurd.

Naar verluidt zullen de inspecties enkele dagen duren en zal de hash rate naar verwachting weer terugkeren naar het normale niveau later deze week. De kans lijkt klein te zijn dat dit een grote invloed op de bitcoin koers zal hebben.

Eerder vandaag was nog op Crypto Insiders te lezen dat het bitcoin-netwerk nu 66 keer meer energie verbruikt dan in 2015. Volgens schattingen van Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) verbruikt bitcoin nu 25% meer energie dan heel Nederland.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie