Timo Bult Timo Bult
12/09/2020 13:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2020 13:33

Bitcoin (BTC) miners verbruiken evenveel energie als dit land!

icon-mining
Mining
Bitcoin (BTC) miners verbruiken evenveel energie als dit land

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) draait op een Proof-of-Work (Pow) protocol, wat betekent dat transacties worden verwerkt door bitcoin miners. Maar hoeveel energie verbruiken deze miners nou eigenlijk, en welk land in de wereld verbruikt evenveel energie als het Bitcoin-netwerk?
Miners hebben de taak om complexe rekensommen op te lossen. Het doel is om zoveel mogelijk sleutels van 64 tekens uit te spuwen, ook wel hash keys genoemd. De miner past voordat het een hash key genereert een klein stukje data aan zodat de hash key steeds verschilt. Zodoende spuwt een miner veel verschillende hash keys uit.
Zodra de miner een hash key vindt die voldoet aan de door het Bitcoin-netwerk gestelde eisen, mag de miner een block met transactiedata toevoegen aan de blockchain. Als beloning krijgt de miner 6,25 BTC. Dit is waar alle bitcoins die de markt in omloop zijn vandaan komen.
Het feit dat bitcoin mining veel energie verbruikt is een soort beveiligingsmechanisme. Doordat er veel energie nodig is om transacties te verwerken, kan een hacker niet zomaar transactiedata aanpassen. Hiervoor zou een hacker immens veel rekenkracht nodig hebben, wat immens veel geld kost waardoor het niet rendabel is om het netwerk aan te vallen.

Bitcoin verbruikt elektriciteit meer dan dit land

Maar hoeveel energie verbruiken alle miners nou eigenlijk bij elkaar? Digiconomist houdt gegevens bij en maakt schattingen van het verbruik. De laatste schatting op 11 september laat zien dat het netwerk jaarlijks 61.131 terawattuur verbruikt.
Hiermee verbruikt het gehele Bitcoin-netwerk ongeveer evenveel elektriciteit als Tsjechië! Kijken we naar Nederland dan zou de energie die bitcoin miners nu verbruiken ons land voor 60% kunnen laten draaien.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie