Erik Juffermans Erik Juffermans
10/12/2022 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/12/2022 16:00

Bitcoin mining project in Kenia helpt lokale gemeenschap

icon-mining
Mining
Grote Bitcoin miners boeken recordwinsten

Foto: cybrain/Shutterstock

Bitcoin mining is een zeer gevoelig onderwerp. Het energieverbruik van bitcoin mining is hoog en heeft volgens critici een negatieve impact op het milieu. Ondanks het hoge energieverbruik wordt er echter steeds vaker aangetoond dat het minen van bitcoin (BTC) ook een positieve invloed teweeg kan brengen. Zeker in ontwikkelingslanden. In Kenia is een bitcoin mining project opgestart dat de lokale gemeenschap aanzienlijk helpt.

Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving
  • icon-mining
    Mining

Win-win situatie

Het initiatief, Gridless Compute, mined bitcoin met hydro-energie. Het initiatief focust op de combinatie van crypto mining en het helpen van lokale Afrikaanse gemeenschappen. Via Twitter maakte het initiatief bekend dat ze met het bitcoin mining project succesvol de leefomstandigheden van 500 families hebben verbeterd. De energiekosten van de families zijn gedaald van 10 naar 4 dollar per maand. En dat alles terwijl er bitcoin wordt gegenereerd.

Het initiatief is van plan meerdere vergelijkbare projecten op te starten. Deze week maakten ze bekend 2 miljoen dollar te hebben opgehaald in een investeringsronde. Volgens de CEO van Gridless Compute is Afrika de uitgelezen plek voor duurzame bitcoin mining. 

“Er ligt een geweldig potentieel voor miners en energie opwekkers. Daarnaast kunnen we tegelijkertijd lokale gemeenschap aanzienlijk helpen.”

Duurzaam bitcoin minen

Critici verwerpen altijd snel het minen van bitcoin vanwege het hoge energieverbruik en de gerelateerde impact op het milieu. Initiatieven zoals die van Gridless Compute in Afrika tonen aan dat duurzame energie en het minen van bitcoin prima te combineren zijn. Hoewel duurzame bitcoin mining nog in de kinderschoenen staat is de potentie zeker daar.

Het project in Kenia doet denken aan een project dat eerder dit jaar werd opgezet in Guatemala. Een lokaal project, Bitcoin Lake, recycled oude kookolie door met afgedankte mining rigs bitcoin te minen. De kookolie werd voorheen altijd in het lokale meer gedumpt. Het initiatief genereert dus bitcoin terwijl vervuiling van de lokale omgeving wordt voorkomen.

Hoewel dergelijke projecten schaars zijn, laten de initiatieven in Kenia en Guatemala zien dat er realistische mogelijkheden liggen om op een duurzame manier bitcoin te minen. We hopen dat we in de toekomst over veel meer van zulke mooie projecten kunnen berichten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie