Erik Juffermans Erik Juffermans
24/02/2023 10:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2023 10:41

Hoe een conciërge stiekem crypto onder een school kon minen

icon-mining
Mining
Los pools de minería BTC pierden potencia tras esta actualización

Foto: Phonlamai Photo/Shutterstock

Een man in de Amerikaanse staat Massachusetts hangt een arrest boven het hoofd. Hij heeft namelijk 18 duizend dollar aan elektriciteit afgetapt om een crypto mine te draaien in de kruipruimte van een school. Nadat hij niet kwam opdagen bij zijn hoorzitting zal hij hoogstwaarschijnlijk opgepakt worden door de locale autoriteiten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto bijverdienen in de kruipruimte

De man, Nadeam Nahas, werkte als conciërge in de school. Daarnaast leek het hem een goed idee wat bij te verdienen in de kruipruimte als crypto miner. Zijn operatie werd echter na enkele maanden ontdekt nadat andere medewerkers computers, bedrading en duct tape vonden dichtbij de boiler.

Op 14 december 2021 werden er 11 mining computers aangetroffen in de kruipruimte van de school. Na een onderzoek van drie maanden kwam Nahas naar voren als de hoofdverdachte. Zijn mining operatie was actief tussen april en december 2021. 

De officiële aanklachten tegen de inventieve miner zijn vandalisme van de school en frauduleus gebruik van elektriciteit. Op 23 februari had Nahas eigenlijk moeten verschijnen in de rechtbank om zich te verantwoorden. Hij kwam echter niet opdagen. Zijn afwezigheid geeft de autoriteiten automatisch toestemming om over te gaan tot arrestatie.

Gestolen elektriciteit voor crypto

Het geval van Nahas is zeker niet de eerste keer dat iemand elektriciteit steelt om crypto te minen. In juli 2021 vernietigde de Maleise autoriteiten ruim 1 miljoen dollar aan mining apparatuur. Deze mining rigs werden geopereerd op illegale wijze met gestolen elektriciteit.

In augustus 2020 werden er in Bulgarije twee mannen gearresteerd. Het stel had maar liefst anderhalf miljoen dollar aan elektriciteit afgetapt om twee mining operaties te runnen. Maar dit Bulgaarse geval spant niet de kroon als het gaat om illegale mining operaties. 

In juli 2019 werden namelijk in China 22 verdachten gearresteerd. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het opereren van een mining operatie met behulp van ruim 3 miljoen dollar aan gestolen elektriciteit. De schamele 18 duizend aan elektriciteit die de Amerikaanse conciërge aftapte valt dus nog aardig mee. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie