Rico Engelbarts
04/12/2018 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/12/2018 06:00

Minder Bitcoin (BTC)-miners kan risico’s met zich meebrengen

icon-mining
Mining
minder_bitcoin_BTC_miners_kan_risicos_met_zich_meebrengen

Nadat de prijs van Bitcoin (BTC) halverwege vorige maand een duik tot onder de $4.000 maakte, bleek het voor veel miners vanwege het hoge elektriciteitsverbruik niet langer rendabel te zijn om hun apparatuur aan te laten staan. Sindsdien hebben volgens Mao Shixing, mede-oprichter van F2Pool (een van de grootste mining pools ter wereld) tot wel 800.000 miners hun apparatuur uitgeschakeld.
Vandaag kwam Bitcoin opnieuw onder de $4.000 uit, maar de problemen zijn misschien nog maar het begin, omdat verdere dalingen een domino-effect dreigen te veroorzaken. Reeds twee weken terug waarschuwde Colin LeMahieu, oprichter van Nano voor een mogelijke neerwaartse spiraal bij proof-of-work (PoW) systemen:


Doordat vele miners hun apparatuur uitgeschakeld hebben is de hashrate (de rekenkracht van computers die de de blockchain draaiende houden) van Bitcoin gedaald. Om de twee weken wordt de moeilijkheidsgraad voor het minen naar BTC aangepast om de standaard block-tijden van 10 minuten te behouden. Zodoende ondervond Bitcoin vandaag de op een na grootste daling in de moeilijkheidsgraad van het minen:


Hoewel dat misschien goed nieuws is voor grote miners, brengt de lagere moeilijkheidsgraad mogelijk ook risico’s met zich mee. Wanneer er minder gemined wordt is er een grotere kans dat verschillende miners samen gaan werken om een zogenaamde 51% attack uit te voeren, waarbij de beherende miners transacties om kunnen keren en kunnen voorkomen dat nieuwe transacties, mogelijk met miljarden in andermans geld, bevestigd worden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement