Erik Juffermans Erik Juffermans
05/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2023 19:00

Nieuw Bitcoin mining apparaat kost slechts €2,80

icon-mining
Mining
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Een bedrijf is er in geslaagd een bitcoin (BTC) mining computer te fabriceren voor maar 3 dollar, of 2,80 euro, per stuk. Hoewel de opbrengst van een dergelijk ‘minertje’ niet om over naar huis te schrijven is, pakt het een groot probleem in de bitcoin mining industrie aan. De mining industrie is momenteel namelijk veel te exclusief.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining industrie te exclusief

Het bedrijf achter de goedkope mining computer, BitMaker, claimt dat de huidige industrie voor mining apparaten erg “geheim en exclusief” is. De populaire ASIC mining rigs, die veel voor bitcoin gebruikt worden, zijn erg ontoegankelijk en duur. Dit staat loodrecht op het idee achter Bitcoin: open-source, transparant en voor iedereen.

“De bitcoin mining machine is waarschijnlijk het allerbelangrijkste hardware onderdeel van het Bitcoin ecosysteem. En ze worden compleet geheim gefabriceerd.” 

Aldus een woordvoerder van BitMaker. Naarmate bitcoin meer waard wordt, wordt de bitcoin mining industrie steeds ontoegankelijker voor kleine deelnemers. Immense concurrentie leidt tot een selecte groep grote entiteiten die de mining industrie domineert. 

Kleine crypto miners bieden uitkomst

De kleine en betaalbare mining machines moeten een belangrijke tegenbeweging zijn tegen de eerdegenoemde trend. De mining machines van BitMaker zijn volledig open-source. Dit betekent dat het voor de creatievelingen zelfs vrij gemakkelijk is om zelf een low-budget miner te bouwen.

“Het laat iedereen die geïnteresseerd is in het bouwen van hun eigen miner deelnemen aan de decentralisatie van het systeem.”

Bitaxe is tevens een bedrijf dat kleine toegankelijke miners fabriceert, maar ook Bitaxe geeft aan dat het bij de kleine miners niet om leuke winsten gaat. 

“Het gaat niet om winst. Het gaat om leren, begrijpen en in sommige gevallen om onderdeel te zijn van een gemeenschap.”

Met de huidige populariteit en saturatie van bitcoin mining wordt het steeds lastiger om met een simpele installatie veel winst te maken. Of bedrijven als BitMaker en Bitaxe hier een uitkomst bieden is nog maar de vraag. Het lijkt vooralsnog meer een ideologische principekwestie te zijn dan een manier om geld te verdienen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Advertentie