Amber Bloemendaal Amber Bloemendaal
07/10/2022 15:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2022 15:11

Noorse minister wil verlaagd belastingbeleid bitcoin miners afschaffen

icon-mining
Mining
Noorse minister wil verlaagd belastingbeleid bitcoin miners afschaffen

Foto: hyotographics/Shutterstock

Voor het minen van cryptocurrencies is een grote hoeveelheid elektriciteit nodig. En aangezien de crypto-industrie de laatste jaren flink is uitgebreid, zijn ook de miningactiviteiten opgeschaald. Dit heeft in sommige landen al tot elektriciteitstekorten geleid, zoals vaker in het crypto nieuws te lezen is. 

Waarom mogelijk méér Bitcoin miners de halving dit keer overleven
  • icon-mining
    Mining

Belastingtarieven zullen veranderen voor BTC miners

Ook de regering van Noorwegen kampt met dezelfde problemen. Momenteel is er een beleid waarbij crypto datacentra minder belasting hoeven te betalen dan andere industrieën.

Trygve Slagsvold Vedum, de minister van Financiën van Noorwegen, heeft voorgesteld dat de regering een regeling afschaft waarmee cryptodatacentra een verlaagd tarief op elektriciteit kunnen betalen.

“We bevinden ons nu in een heel andere situatie op de energiemarkt dan toen het verlaagde tarief voor datacenters in 2016 werd ingevoerd”, aldus Vedum. 

In een aankondiging van 6 oktober stelde de regering van Noorwegen voor om datacenters die in het land actief zijn te onderwerpen aan dezelfde tarieven voor elektriciteitsbelasting als andere industrieën. Dit kan een potentiële verandering in het beleid voor bitcoin (BTC)-miners betekenen. 

Advertentie

Stijgende vraag naar elektriciteit

Volgens de regering moet het verlaagde tarief geleidelijk worden afgeschaft omdat de vraag naar elektriciteit in bepaalde gebieden stijgt.

“Op veel plaatsen staat de stroomvoorziening nu onder druk, waardoor de prijzen stijgen. Tegelijkertijd zien we een toename van het delven van cryptocurrency in Noorwegen. We hebben deze stroom nodig voor de gemeenschap.”

Het voorstel om belastingsubsidies voor miners af te schaffen komt nadat de Noorse minister van Financiën de jaarlijkse begroting van het land voor 2023 presenteerde. 

Volgens zijn bevindingen zal het schrappen van het verlaagde belastingbeleid 14 miljoen dollar aan inkomsten opleveren.

Afgelopen maand kwam Noorwegen ook in het ethereum nieuws. De Norges Bank (de centrale bank van Noorwegen) kondigde toen aan dat de cryptocurrency van het land gebaseerd zal worden op Ethereum (ETH). 

Vorig jaar gaf de Norges Bank aan testen te willen uitvoeren voor een Central Bank Digital Currency (CBDC).

Deel dit artikel
Amber Bloemendaal

Maar een klein deel van de crypto-investeerders is vrouw, terwijl uit studies blijkt dat vrouwen niet alleen even goed, maar vaak zelfs beter presteren op het vlak van rendement genereren op hun investeringen. Hier moeten we dus verandering in brengen! Amber is niet alleen geïnteresseerd in het investeren in crypto, maar ook in de blockchain-technologie erachter en blijft graag op de hoogte van alle nieuwste ontwikkelingen. Als redacteur hoopt zij de lezers (m/v/x) te informeren, inspireren en hen aan te sporen de crypto-wereld te ontdekken.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie