Bonno Coerse Bonno Coerse
08/11/2018 18:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2018 18:53

Onderzoek: Bitcoin-mining kost drie maal zoveel als goud ontginning

icon-mining
Mining
Onderzoek- Bitcoin-mining kost drie maal zoveel als goud ontginning

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het meer energie kost om cryptocurrency te ‘minen’ dan dat het kost om (edel)metalen te ontginnen.
Het onderzoek, gepubliceerd door Nature Journal op 5 november, laat zien dat Bitcoin-mining meer dan drie maal zoveel energie kost als het ontginnen van goud. De onderzoekers hebben de gemiddelde energiekosten genomen van 1 januari 2016 tot 30 juni 2018.
Om $1 aan Bitcoin (BTC) te minen is 17 megajoule (MJ), oftewel 61,2 kWh, aan energie nodig. Dit terwijl er maar 5 MJ (18 kWh) nodig is om $1 goud te ontginnen. Ook het minen van andere cryptocurrencies zoals Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Monero (XMR) kost meer energie dan het ontginnen van goud.
Het enige metaal dat meer energie kost om te ontginnen dan Bitcoin mining is aluminium. Aluminium kost gemiddeld 122 MJ (439 kWh) om te ontginnen. Zeldzame aardmetalen (REO) hebben, voor een opbrengst van $1, een energiekostenplaatje van 9 MJ. Metalen van de platinagroep (PGM) kosten ongeveer evenveel als het minen van Ethereum en Litecoin met 7 MJ.
Het onderzoeksrapport meldt daarnaast dat er voorzichtig geschat is en dat de werkelijke kosten eventueel nog hoger liggen. Er zijn namelijk geen energiekosten berekend voor de koelingsapparatuur of onderhoudskosten.
Barry Silbert, oprichter en CEO van de Digital Currency Group, reageerde op het onderzoek op Twitter waar hij berichtte dat Bitcoin-mining 50x keer zo nuttig is als het ontginnen van metalen.


Hoewel men deze reactie kan bekritiseren, kan men hetzelfde doen met het onderzoek. De energieconsumptie van crypto-mining kan een reëel probleem zijn, maar de vraag is of het rapport wel een eerlijke vergelijking maakt.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie