Timo Bult Timo Bult
21/04/2022 12:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2022 12:15

Russische bitcoin miner BitRiver op sanctielijst van VS gezet

icon-mining
Mining
Russische bitcoin miner BitRiver op sanctielijst van VS gezet

Foto: prokopphoto/Shutterstock

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een Russische bitcoin (BTC) miner op de sanctielijst gezet. Het is de eerste keer dat een crypto miner te maken krijgt met sancties van de Verenigde Staten.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining-bedrijf BitRiver krijgt te maken met sancties

Het Amerikaanse ministerie heeft BitRiver op zijn zogenoemde Specially Designated Nationals (SDN) lijst gezet. Dit is een lijst met individuen en bedrijven die geweerd worden uit de VS. Bedrijven en personen mogen over het algemeen geen zaken doen met namen op deze lijst.

En sinds kort valt daar dus ook BitRiver onder. Daarnaast zijn ook 10 dochterondernemingen van BitRiver aan de lijst toegevoegd. Volgens een aankondiging van het ministerie, dat in handen is van The Block, is de miner op de lijst gezet omdat het Russische energiebronnen gemakkelijk om zou kunnen zetten in geld:

“Door enorme serverparken te exploiteren die internationaal mining-capaciteit voor cryptocurrency verkopen, helpen deze bedrijven Rusland geld te verdienen met zijn natuurlijke hulpbronnen […] De Verenigde Staten verbinden zich ertoe ervoor te zorgen dat geen enkel actief, hoe complex ook, een mechanisme wordt voor de Poetin-regime om de impact van sancties te compenseren.”

Advertentie

Tegenslag voor Poetin?

Nu Rusland door zijn inval in Oekraïne te maken heeft gekregen met verstrekkende sancties, gaat het land waarschijnlijk op zoek naar manieren om zijn economie alsnog draaiende te houden. Een van de opties lijkt al een tijdje crypto mining te zijn.

Eind maart opperde de Russische onderminister van energie al om het minen van crypto te legaliseren. “Als we op de een of andere manier met deze activiteit willen doorgaan, en we hebben geen andere opties in de huidige realiteit, moeten we wettelijke regelgeving invoeren en het begrip mining toevoegen aan het regelgevingskader,” aldus de onderminister.

Op welke schaal Rusland nu bitcoin en andere cryptocurrencies mined om bijvoorbeeld gas om te zetten in waarde, is niet bekend.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Mining nieuws

Crypto exchange aandelen worden massaal in de verkoop gezet
Bitcoin mining bedrijven renderen beter dan BTC koers, zegt JPMorgan
Advertentie