Timo Bult Timo Bult
12/01/2022 06:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2022 06:40

Solo bitcoin miner heeft dag van zijn leven: Verdient €225 duizend aan BTC

Nieuws

Foto: yuRomanovich/Shutterstock

Een zogenoemde solo bitcoin (BTC) miner had gisteren waarschijnlijk de dag van zijn of haar leven. Een kleine miner wist namelijk in zijn eentje een Bitcoin block te minen, waarmee de miner ruim €225 duizend aan BTC verdiende. Dat een solo miner een block wint is iets wat tegenwoordig eigenlijk vrijwel nooit meer gebeurt.

4 grote altcoins maken snoekduik na bijzonder nieuws van Binance
4 grote altcoins maken snoekduik na bijzonder nieuws van Binance

Bitcoin miners wint block 718.125

De bitcoin miner in kwestie heeft 126 terahashes per seconde (TH/s) aan mining-kracht. Dat is iets minder dan een enkele Bitmain S19XP miner, een machine waarvan grote bitcoin miners vaak honderden, zo niet duizenden hebben draaien. De solo miner heeft dan ook maar 0,000073% van de totale rekenkracht in handen. Dat houdt in dat de kans op het winnen van een block zeer klein is.

De bitcoin miner Dr. Con Kolivas laat op Twitter weten dat de kans zo klein is dat de miner statistisch gezien slechts eens per 10.000 dagen een blok kan winnen met zijn rekenkracht. Nemen we de toenemende rekenkracht van het Bitcoin-netwerk mee in de berekeningen dan wordt de kans nog kleiner.

Advertentie

Een race voor bitcoins

Bitcoin miners houden het netwerk veilig door ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Elke 10 minuten wordt een block met transacties aan de blockchain toegevoegd door een miner. Hiervoor moet de miner echter wel het juiste antwoord raden.

Dat raden gaat zeer snel. Miners spuwen enorme hoeveelheden oplossingen per seconde uit met de hoop dat de juiste er tussen zit. Doordat er steeds meer miners meedoen, is het minen van bitcoins steeds moeilijker geworden. Miners proberen daarom hun machines zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Daarbij proberen zij natuurlijk de nieuwste miners operationeel te hebben om zoveel mogelijk oplossingen te kunnen genereren.

Solo mining kwam vroeger nog veel voor. Toen konden gebruikers namelijk nog bitcoins minen met een oude laptop. Tegenwoordig zijn solo miners een uitstervend ras doordat het simpelweg onrendabel is geworden, zij sluiten zich liever aan bij grotere mining pools. Althans, de miner gisteren had dus geluk in zijn eentje!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?
SEC krijgt opnieuw forse klap van rechtbank: goed voor crypto?
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Advertentie