Timo Bult Timo Bult
12/01/2022 06:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2022 06:40

Solo bitcoin miner heeft dag van zijn leven: Verdient €225 duizend aan BTC

icon-mining
Mining

Foto: yuRomanovich/Shutterstock

Een zogenoemde solo bitcoin (BTC) miner had gisteren waarschijnlijk de dag van zijn of haar leven. Een kleine miner wist namelijk in zijn eentje een Bitcoin block te minen, waarmee de miner ruim €225 duizend aan BTC verdiende. Dat een solo miner een block wint is iets wat tegenwoordig eigenlijk vrijwel nooit meer gebeurt.

Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin miners wint block 718.125

De bitcoin miner in kwestie heeft 126 terahashes per seconde (TH/s) aan mining-kracht. Dat is iets minder dan een enkele Bitmain S19XP miner, een machine waarvan grote bitcoin miners vaak honderden, zo niet duizenden hebben draaien. De solo miner heeft dan ook maar 0,000073% van de totale rekenkracht in handen. Dat houdt in dat de kans op het winnen van een block zeer klein is.

De bitcoin miner Dr. Con Kolivas laat op Twitter weten dat de kans zo klein is dat de miner statistisch gezien slechts eens per 10.000 dagen een blok kan winnen met zijn rekenkracht. Nemen we de toenemende rekenkracht van het Bitcoin-netwerk mee in de berekeningen dan wordt de kans nog kleiner.

Advertentie

Een race voor bitcoins

Bitcoin miners houden het netwerk veilig door ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Elke 10 minuten wordt een block met transacties aan de blockchain toegevoegd door een miner. Hiervoor moet de miner echter wel het juiste antwoord raden.

Dat raden gaat zeer snel. Miners spuwen enorme hoeveelheden oplossingen per seconde uit met de hoop dat de juiste er tussen zit. Doordat er steeds meer miners meedoen, is het minen van bitcoins steeds moeilijker geworden. Miners proberen daarom hun machines zo efficiënt mogelijk te laten draaien. Daarbij proberen zij natuurlijk de nieuwste miners operationeel te hebben om zoveel mogelijk oplossingen te kunnen genereren.

Solo mining kwam vroeger nog veel voor. Toen konden gebruikers namelijk nog bitcoins minen met een oude laptop. Tegenwoordig zijn solo miners een uitstervend ras doordat het simpelweg onrendabel is geworden, zij sluiten zich liever aan bij grotere mining pools. Althans, de miner gisteren had dus geluk in zijn eentje!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie