Erik Juffermans Erik Juffermans
11/02/2024 19:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2024 15:49

Verrassend land verwelkomt Bitcoin-industrie na Chinees cryptoverbod

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
Verrassend land verwelkomt Bitcoin-industrie na Chinees cryptoverbod

Foto: hlopex/Shutterstock

Chinese miners mogen al een tijd niet meer in hun eigen land bitcoin minen. Sinds het minen van crypto in China verboden is, zijn Chinese miners op zoek naar locaties waar ze hun mining operaties kunnen voortzetten. In deze zoektocht komen ze uit in een op het eerste opzicht verrassend land.

Bitcoins maken wordt binnenkort 2x zo duur, waarom dit belangrijk is
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin mining hub in Afrika

Het is namelijk Ethiopië dat plotseling populair is geworden bij miners. Het Afrikaanse land blijkt voor veel Chinese miners de ideale plek voor het vestigen van hun bitcoin mining operaties. Dat heeft voornamelijk te maken met de goedkope energiekosten. Het heeft een van de laagste energiekosten ter wereld en ook de Ethiopische overheid lijkt de mining industrie te verwelkomen.

Waar de bitcoin mining sector wereldwijd vaak gestigmatiseerd wordt en beschuldigd van vervuiling, biedt Ethiopië een unieke mogelijkheid voor miners. Het land genereert een gigantische hoeveelheid aan duurzame hydro-energie, en is daarom zeer interessant voor miners op zoek naar duurzame opties.

Volgens schattingen is Ethiopië inmiddels een van de topbestemmingen voor bitcoin mining apparatuur. Deze apparatuur is grotendeels van Chinese miners. 

Na het Chinese verbod op crypto mining in 2021 verkaste een hoop van de bitcoin hash power, de mining computerkracht, naar de Verenigde Staten. Vooral Texas is een staat die bekend staat om de overvloed aan bitcoin miners. Voor Chinese miners biedt Ethiopië een nieuwe start, zonder de concurrentie die miners in een staat als Texas moeten ondervinden.

Win-win situatie?

Ook is het klimaat in Ethiopië zeer gunstig voor miners. De stabiele en gematigde  temperatuur is bijna optimaal voor de mining rigsHoewel crypto mining verboden is in Ethiopië, werd in 2022 de uitzondering gemaakt voor bitcoin mining. Dit heeft grotendeels te maken met de groeiende banden tussen China en het Afrikaanse land.

De groei van de bitcoin mining sector lijkt op het eerste gezicht een win-win situatie. Maar er is ook kritiek. De Chinese miners slokken namelijk een grote hoeveelheid elektriciteit op terwijl de helft van de inwoners van Ethiopië geen toegang heeft tot elektriciteit. Zonder complicaties is de situatie dus zeker niet. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie