Timo Bult Timo Bult
04/09/2022 10:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/09/2022 10:22

Waarom bitcoin mining belangrijk is voor de energietransitie

icon-mining
Mining
Waarom bitcoin mining belangrijk is voor de energietransitie

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

Een veelgehoord argument tegen Bitcoin (BTC) is het elektriciteitsverbruik van het netwerk. BTC miners verbruiken grote hoeveelheden stroom om het netwerk te beveiligen en transacties te verwerken. Volgens Arcane Research kunnen miners echter een belangrijke bijdrage leveren aan de transformatie van de energie-industrie.

Waarom mogelijk méér Bitcoin miners de halving dit keer overleven
  • icon-mining
    Mining

Bitcoin mining brengt flexibiliteit

Een van de manieren hoe BTC miners een bijdrage kunnen leveren aan deze transformatie is door weer meer flexibiliteit te brengen. Toen elektriciteit nog vooral door fossiele brandstoffen werd gegenereerd, kon het net snel schakelen in momenten van afnemende of toenemende vraag. Maar nu een steeds groter deel van de elektriciteit afkomstig is van duurzame energiebronnen als windmolens en zonnepanelen, levert het net in op flexibiliteit.

Zo kan het zijn dat er op een moment weinig vraag is naar elektriciteit, maar het hard waait en de zon schijnt. Op dat moment zouden miners het gat tussen aanbod en vraag kunnen opvangen door bitcoins te minen. Dat brengt stabiliteit op het elektriciteitsnet en brengt ons tevens naar het volgende punt dat Arcane Research aanhaalt. Bitcoin miners kunnen duurzame energiebronnen namelijk ook rendabeler maken.

Advertentie

Duurzame energiebronnen rendabeler dankzij BTC miners

Voor dit punt richten de onderzoekers zich vooral op de Verenigde Staten. Net als bij ons is ook daar een sterke groei van wind- en zonne-energie. Dit heeft als gevolg dat de winstgevendheid onder druk komt te staan doordat vraag en aanbod niet altijd meer matchen. Miners zijn mobiel en hun operaties kunnen snel aan en uit worden gezet, wat uitkomsten biedt:

“Bitcoin mining kan een meer integraal onderdeel worden van de energietransitie dan de meeste mensen zich realiseren, aangezien de toekomstige economie van wind- en zonne-energieprojecten afhankelijk is van flexibele consumenten zoals bitcoin miners die overtollige energie kunnen kopen”

Naast de bovenstaande factoren halen de onderzoekers het affakkelen van gas aan. Oliebedrijven die naar olie boren verbranden nu vaak nog het gas dat vrijkomt bij dit proces. Door dit om te zetten in elektriciteit kunnen miners op locatie een oplossing bieden. Dit proces heeft vaak een volledigere verbranding en verkleint zo de impact op de omgeving.

“Per investering van $ 1.000 vermindert een bitcoin mining-systeem de uitstoot vergelijkbaar met 6,32 ton aan CO2 per jaar, vergeleken met 1,3 voor wind en 0,98 voor zonne-energie”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie