Rico Engelbarts
06/06/2020 06:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2020 06:09

Noorse zalm op IBM's blockchain ter bestrijding van fraude

Nieuws
Noorse zalm op IBM's blockchain ter bestrijding van fraude

Kvarøy Arctic, een Noorse zalm exporteur is onlangs de samenwerking aangegaan met IBM’s Food Trust. Dit is een blockchain oplossing voor  voedselketens.
Kvarøy Arctic is verantwoordelijk voor de bevoorrading van een groot aantal restaurants en retailers in Amerika en Canada. Om beter inzicht te hebben in alle beschikbare informatie zijn ze overgegaan op blockchain technologie. De manager van IBM’s Food Trust omschreef de samenwerking als een stap in de goede richting wat betreft de transparantie en duurzaamheid van voedselketens.
De informatie van Kvarøy Arctic zal beschikbaar zijn door middel van QR codes, deze informatie zal slechts beschikbaar zijn voor zakelijke gebruikers. Voor deze gebruikers komt er informatie ter beschikking die inzage geeft onder welke omstandigheden de zalm gevangen is en gefokt. Ook de leefomstandigheden, populaties, leeftijd en de dag waarop ze gevangen zijn wordt beschikbaar gesteld. Het wordt ook mogelijk om de route te zien die de gevangen zalm aflegt naar de supermarkt.
De zalmkweker werkt daarnaast nauw samen met met de leverancier BioMar zodat ook de data van de kweker opgenomen kan worden in de blockchain.
Volgens cijfers van Kvarøy Arctic is de vraag naar zeevruchten sterk toegenomen de afgelopen drie maanden. De producent draait momenteel op 200%. Espen Braathe een vertegenwoordiger van van IBM Food Trust gaf wel aan dat zeevruchten als premium product vaak in het oog vallen van fraudeurs. De prijs van het product is erg hoog waardoor fraude vaak voor komt.
Volgens data van non-profitorganisatie Oceana, klopt een derde van de labels in Amerika niet. Het gevolg hiervan is dat er veel producten voor meer geld verkocht worden terwijl de kwaliteit doorgaans een stuk minder is.
Volgens de eigenaar van Kvarøy Arctic is blockchain technologie de manier om er voor te zorgen dat er een einde gemaakt wordt aan fraude binnen de seafood industrie. Op deze manier kan voedselverspilling voorkomen worden en wordt de verdeling van het huidige voedsel beter.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie