Kevin Schijven Kevin Schijven
10/06/2021 15:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2021 15:33

1.100 Chinezen opgepakt omtrent witwaspraktijken met crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
1.100 Chinezen opgepakt omtrent witwaspraktijken met crypto

Veel van de landen met de hoogste adoptiepercentages zijn minder welvarend. Bron: UNCTAD

De ‘Ministry of Public Security (MPS),’ het Chinese ministerie van Justitie, heeft maar liefst 1.100 (!) mensen opgepakt die naar verluidt betrokken waren bij witwaspraktijken met cryptocurrency. Dat kondigt de MPS op 9 juni Weibo aan, een soort Chinese Twitter.

De verdachten worden beschuldigd van het witwassen van opbrengsten voor criminele bendes. Deze opbrengsten waren voornamelijk afkomstig van fraude omtrent mobiele telefoons en SIM kaarten. Het optreden van de politie is onderdeel van de zogenaamde “Broken Card” operatie, een nationale inspanning om de grote hoeveelheid illegale nep SIM kaarten in China tegen te gaan.

De witwassers zouden naar verluidt 1,5% tot 5% commissie verdienen door deze opbrengsten wit te wassen via cryptocurrency-exchanges. Ze zouden de crypto meerdere malen hebben omgewisseld voor andere crypto in de hoop hun sporen te wissen, maar wellicht dus tevergeefs.

De MPS heeft niet bekendgemaakt om hoeveel geld het gaat, noch welke handelsplatformen of crypto gebruikt zouden zijn. De instantie meldt ook niet hoeveel van deze 1.100 opgepakte mensen de witwassers waren. De MPS meldt wel dat het maar liefst 170 criminele bendes heeft opgelapt.

De afgelopen tijd is China streng aan het optreden tegen de crypto-sector. Dat begon enkele weken geleden toen drie ministeries gezamenlijk een verbod uit 2017 herhaalde. Onlangs werd ook crypto-mining niet meer toegestaan in enkele provincies. Dat zorgde voor onzekerheid op de markten waardoor mensen, vooral nieuw investeerders, uit paniek hun crypto verkochten. Toch bleek onlangs dat een grote groep Chinese handelaren zich niet laten afschrikken en gebruik maken van over-the-counter (OTC) platformen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie