Kevin Schijven Kevin Schijven
13/06/2020 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2020 06:04

500 bitcoin- en crypto-bedrijven verliezen vergunning na grootste witwasschandaal ooit in Europa

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
500 bitcoin- en crypto-bedrijven verliezen vergunning na grootste witwasschandaal ooit in Europa

Estland gaat honderden bitcoin- (BTC) en crypto-bedrijven hard aanpakken vanwege een witwasschandaal van maar liefst $220 miljard. Dat meldt Bloomberg op 11 juni.


Het is het grootste witwasschandaal ooit in Europa. Estland was voorheen een van de meest crypto-vriendelijke landen in de Europese Unie, maar door het schandaal is het land nu gedwongen de sector hard aan te pakken.
Er werd $220 miljard aan zwart geld aangetroffen bij de Estlandse tak van de Danske Bank, de grootste bank van Denemarken. De financiële toezichthouder van het land heeft besloten om de vergunning van meer dan 500 cryptobedrijven in te trekken. Het gaat voornamelijk om bedrijven die het niet lukte binnen zes maanden, nadat ze de vergunning hadden ontvangen, een doorstart te maken.
Madis Reimand, hoofd van de financiële inlichtingendienst van het Estland, meldt dat toezichthouders vermoeden dat eigenaren van cryptobedrijven met een vergunning misbruik maakten van hun positie door hun inloggegevens te gebruiken om elders fraude te plegen.

Dit is een eerste stap in het opruimen van de markt, waardoor we de meest urgente problemen kunnen oplossen door activiteiten alleen toe te staan ​​voor bedrijven die onder Estse toezicht en dwangmaatregelen staan.

Aldus Reimand. Hij zegt dat er strengere eisen aan de vergunningen voortaan gesteld zullen worden. Hierdoor zal wellicht meer dan de helft van de 900 overgebleven cryptobedrijven ook hun vergunning verliezen. Zij opereren namelijk vaak in het buitenland waardoor ze niet onderworpen kunnen worden aan het Estse toezicht.
Andre Nomm, lid van de raad van bestuur van de Estse autoriteit voor financieel toezicht, zegt:

Estland deelde die vergunningen waarschijnlijk te gemakkelijk uit aan God weet welke bedrijven. Vergunningen worden misbruikt om geloofwaardigheid te scheppen voor enkele snode plannen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie