Wessel Kersting Wessel Kersting
09/05/2022 13:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2022 13:20

Argentinië moet crypto links laten liggen voor lening van IMF

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Argentinië moet crypto links laten liggen voor lening van IMF

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

De centrale bank van Argentinië (BCRA) heeft afgelopen donderdag aangegeven dat de financiële sector van het land geen services rondom digitale activa, die niet gereguleerd zijn, meer mag verlenen. Dit zorgt er eigenlijk voor dat alle cryptotransacties, zoals bitcoin (BTC), binnen de officiële economie worden verbannen.

Hoewel de inflatie hoger dan ooit is houdt Argentinië haar poot stijf met betrekking tot de maatregelen. De reden dat cryptocurrencies worden verbannen lijkt toch bij een afspraak met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te liggen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

IMF wil dat Argentinië bitcoin afkeurt

Het land heeft uiteindelijk toch besloten om het gebruik van cryptocurrencies te ontmoedigen nadat het International Monetary Fund (Internationaal Monetair Fonds) een lening van $45 miljard heeft goedgekeurd. Een maand nadat het land deze lening heeft gekregen kwamen ze met het verbod.

In de overeenkomst staat dat het land het gebruik van cryptocurrencies moet ontmoedigen om zo haar financiële sector te beschermen. In de brief van het IMF staat:

Om de financiële stabiliteit verder te waarborgen, nemen we belangrijke stappen om het gebruik van crypto-valuta’s te ontmoedigen met het oog op het voorkomen van witwassen, informaliteit en desintermediatie”, om de financiële veerkracht van het land te versterken.

De BCRA heeft aangegeven dat cryptocurrencies mogelijk gebruikt kunnen worden om geld mee wit te wassen of voor het financieren van terrorisme. Teven gaven ze aan dat cryptocurrencies niet traceerbaar zijn en hierdoor ideaal zijn voor het handelen van drug, wapens of prostitutie.

Witwassen met crypto komt weinig voor

Toch blijkt dit uit data van Chainalysis, een blockchain analyse instantie, niet helemaal waar. Uit deze data blijkt dat slechts 0,05% van alle transacties in 2021 gebruikt zijn voor het witwassen van geld. Dit betekent dat $33 miljard wit is gewassen sinds 2017. Als we dit vergelijken met fiat zien we dat dit niks is. De United Nations Office on Drugs and Crime schat dat er voor ongeveer $800 miljard tot $2 biljoen is witgewassen per jaar met fiat, wat ongeveer gelijk is aan 5% van de wereldwijde Bruto binnenlands product

Deel dit artikel
Wessel Kersting

Wessel is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en kwam in 2016 in aanraking met Bitcoin. Hij deed ook in dat jaar zijn eerste crypto-investering. Met zijn achtergrond in boekhouding en beleggen houdt Wessel zich bezig met fundamentele, gedrags- en technische analyses, hypes, trends en natuurlijk het nieuws omtrent blockchain-technologie en cryptocurrencies.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie