Timo Bult Timo Bult
16/04/2021 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2021 11:04

Bitcoin (BTC) betalingen in Turkije vanaf eind april verboden, wat is de reden?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin (BTC) betalingen in Turkije vanaf eind april verboden, wat is de reden

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Turkije gaat het gebruik van crypto voor betalingen in het land verbieden. Dat blijkt uit een bericht van Resmi Gazetethe, de officiële krant van de Turkse overheid. Het is niet helemaal duidelijk waar het verbod vandaan komt. Wel is duidelijk dat de populariteit van onder andere bitcoin (BTC) de afgelopen tijd hard is gestegen in het land.

In de aankondiging kan gelezen worden dat crypto-activa vanaf 30 april niet meer mogen worden gebruikt voor betalingen. Daarnaast mogen bedrijven crypto niet direct of indirect integreren in een betalingsproduct. Een grote betalingsverwerker die onlangs crypto heeft omarmd is PayPal. Dat bedrijf zal echter geen last hebben van het verbod aangezien het niet meer actief is in Turkije.

De nieuwe regelgeving dwarsboomt de adoptie van crypto in het land doordat burgers niet meer met digitale activa in onder andere winkels kunnen betalen. Dit komt juist op een moment dat crypto wereldwijd zijn positie lijkt te verstevigen en als industrie steeds volwassener wordt. Het kopen van bitcoin en andere crypto, en het bezitten ervan, blijft overigens wel legaal.

Dat crypto niet helemaal lekker ligt bij de Turkse overheid is wellicht niet zo gek. Wanneer we naar de Turkse lira kijken, de fiat-valuta van het land, dan zien we dat deze flink in waarde is afgenomen door de snel toenemende inflatie. In 2007 was 1 Turkse lira nog €0,58 waard. Op dit moment is dat nog maar €0,10.

Kijken we naar Google Trends dan zien we daarnaast dat het aantal zoekopdrachten naar bitcoin behoorlijk is toegenomen de afgelopen maanden. Dit heeft naast het bullish sentiment wereldwijd waarschijnlijk ook te maken met de inflatie in het land. Turkije staat zelfs op de 4e plek wereldwijd wanneer het op bitcoin zoekvolume aankomt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie