Timo Bult Timo Bult
16/04/2021 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2021 11:04

Bitcoin (BTC) betalingen in Turkije vanaf eind april verboden, wat is de reden?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin (BTC) betalingen in Turkije vanaf eind april verboden, wat is de reden

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Turkije gaat het gebruik van crypto voor betalingen in het land verbieden. Dat blijkt uit een bericht van Resmi Gazetethe, de officiële krant van de Turkse overheid. Het is niet helemaal duidelijk waar het verbod vandaan komt. Wel is duidelijk dat de populariteit van onder andere bitcoin (BTC) de afgelopen tijd hard is gestegen in het land.

In de aankondiging kan gelezen worden dat crypto-activa vanaf 30 april niet meer mogen worden gebruikt voor betalingen. Daarnaast mogen bedrijven crypto niet direct of indirect integreren in een betalingsproduct. Een grote betalingsverwerker die onlangs crypto heeft omarmd is PayPal. Dat bedrijf zal echter geen last hebben van het verbod aangezien het niet meer actief is in Turkije.

De nieuwe regelgeving dwarsboomt de adoptie van crypto in het land doordat burgers niet meer met digitale activa in onder andere winkels kunnen betalen. Dit komt juist op een moment dat crypto wereldwijd zijn positie lijkt te verstevigen en als industrie steeds volwassener wordt. Het kopen van bitcoin en andere crypto, en het bezitten ervan, blijft overigens wel legaal.

Dat crypto niet helemaal lekker ligt bij de Turkse overheid is wellicht niet zo gek. Wanneer we naar de Turkse lira kijken, de fiat-valuta van het land, dan zien we dat deze flink in waarde is afgenomen door de snel toenemende inflatie. In 2007 was 1 Turkse lira nog €0,58 waard. Op dit moment is dat nog maar €0,10.

Kijken we naar Google Trends dan zien we daarnaast dat het aantal zoekopdrachten naar bitcoin behoorlijk is toegenomen de afgelopen maanden. Dit heeft naast het bullish sentiment wereldwijd waarschijnlijk ook te maken met de inflatie in het land. Turkije staat zelfs op de 4e plek wereldwijd wanneer het op bitcoin zoekvolume aankomt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie