Erik Juffermans Erik Juffermans
29/05/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2023 16:00

Celstraf voor het betalen met crypto? Gouverneur waarschuwt toeristen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Dit reusachtige land opent een nationale crypto exchange

Foto: DavideAngelini/Shutterstock

De laatste tijd lijkt Bali het een beetje gehad te hebben met buitenlandse toeristen. Zo had het Indonesische eiland recent al een scooterverbod voor toeristen voorgesteld. Nu worden toeristen ook gewaarschuwd voor het gebruiken van crypto als betaalmiddel.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto toerisme in Bali

Dit is niet heel gek. Hoewel crypto handel namelijk legaal is in Indonesië, is crypto geen legaal betaalmiddel. Het betalen voor je buddha bowl of surfles op Bali met cryptovaluta is dus niet de bedoeling. Hier staat officieel zelfs een gevangenisstraf op.

Op 28 mei liet Wayan Koster, de gouverneur van het Indonesische eiland, in een persconferentie weten dat toeristen hier zo snel mogelijk mee moet stoppen. “[Toeristen] die crypto gebruiken als betaalmiddel zullen hard aangepakt worden,” zei hij.

Koster liet weten dat enkel de Indonesische rupiah legaal gebruikt kan worden voor betalingen in het Zuidoost-Aziatische land. Het gebruik van alle andere betaalmiddelen, waaronder dus crypto, kan leiden tot een celstraf van één jaar en een boete van 13 duizend dollar.

Volgens Coinmap, een platform dat in kaart brengt waar crypto gebruikt kan worden, accepteren 36 bedrijven crypto in Bali. De meeste hiervan rondom Ubud, een toeristische hotspot op het eiland. 

Of het bij dreigende taal blijft, of dat de Balinese autoriteiten daadwerkelijk de regels in praktijk zullen brengen is onduidelijk. Volgens een reactie op Twitter is het enkel ‘stoere praat’ om toeristen weg te jagen. Het eerdere plan om scooters te verbieden voor toeristen zag namelijk ook weinig handhaving.

Is crypto populair in Indonesië?

Anti-crypto is Indonesië echter zeker niet. Zoals gezegd is het handelen in cryptomunten legaal in het land. Deze zomer wil Indonesië zelfs een nationale crypto exchange lanceren. Oorspronkelijk was het plan om de nationale exchange eind vorig jaar al te lanceren. Dit plan loopt echter wat vertraging op. 

Ook de cijfers liegen er niet om. Volgens een recent onderzoek steeg de activiteit in de Indonesische crypto sector in 2022 erg hard. Het aantal crypto gebruikers steeg met bijna 50 procent naar 16,55 miljoen gebruikers.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie