Kevin Schijven Kevin Schijven
02/09/2021 19:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/09/2021 19:11

Crypto moet gereguleerd worden door eigen overheden en niet de EU, zegt meerderheid Nederlanders: onderzoek

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto moet gereguleerd worden door eigen overheden en niet de EU, zegt meerderheid Nederlanders: onderzoek

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Een meerderheid van Europeanen (en Nederlanders) wil dat hun eigen regeringen cryptocurrencies reguleren in plaats van de Europese Unie. Ook is er een groeiend aantal Europeanen dat de ontwikkeling van een nationale digitale valuta steunt. In Nederland blijft een meerderheid daarop tegen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Euronews, gepubliceerd op 1 september.

Het onderzoek werd uitgevoerd Redfield & Wilton Strategies en tussen 4 en 10 augustus werden maar liefst 31.000 respondenten ondervraagd verspreid over 12 EU lidstaten: Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Portugal, Spanje en Nederland.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Financieel Beleid

Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat zij liever willen dat sowieso alle financiële regelgeving door hun eigen regering worden bepaald, ten opzichte van een kwart die de voorkeur geeft aan de EU.

Over de bemoeienis van de EU en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn grote verschillen per land. In Nederland is het redelijk gelijk verdeeld: 25% vindt dat EU en ECB te veel bemoeien, 23% vindt te weinig, 23% vindt dat het de juist hoeveelheid is en 30% heeft geen idee. Vooral in Griekenland vinden ze dat de ECB te veel bemoeit (61%). Dat heeft wellicht met de recente economische crisis daar te maken.

“Een groot deel van de bevolking is er nog steeds van overtuigd dat de crisis is ontstaan door slechte beslissingen op EU-niveau en niet door ernstige tekortkomingen in hun nationale banksector, stijgende overheidsschulden en niet-hervormde arbeidsmarkten.”

Aldus onderzoeker Dimitar Lilkov. Waar moeten deze beslissing dan wel genomen worden? De meerderheid vindt in eigen land. Nederland staat hier aan de kop met 76%. Euronews kaart echter aan dat het grootste deel van het financiële beleid sowieso door nationale regeringen worden bepaald en niet de EU.

Advertentie

Crypto Regulatie

Europeanen zijn verdeeld over de ontwikkeling van een nationale digitale valuta, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Momenteel onderzoekt de ECB een digitale euro. Nederland is het enige land waar meer mensen tegen een nationale digitale valuta zijn dan voor (37%). Lilkov meldt waarom de kans hierop sowieso zeer klein is:

“Als een land als Griekenland of Nederland zou kiezen voor een andere nationale digitale valuta dan de euro (een hypothetische e-drachme of e-gulden), zou dit een afscheiding van de eurozone betekenen. Dit zal niet gebeuren.”

Uit de peiling blijkt dat de meeste Europeanen nauwelijks bekend zijn met crypto. Een gebrek aan kennis wordt als voornaamste reden genoemd waarom ze geen crypto kopen. Zoals verwacht is bitcoin (BTC) de bekendste crypto.

Een meerderheid van de respondenten geeft ook aan dat zij vinden dat crypto gereguleerd moet worden door hun eigen overheid en niet de EU. In Nederland komt deze meerderheid op 41% uit. Louisa Idel zegt:

“In wezen hebben regelgevers over de hele wereld te maken met twee opties: de toekomstige richting van crypto-activa nauw te controleren en centraliseren, bijvoorbeeld door de oprichting van een digitale valuta van de centrale bank, of een open wettelijk en regelgevend kader aannemen dat het mogelijk maakt stablecoins, vooral die gekoppeld zijn aan meerdere valuta’s om soepel te werken.

Als de EU kiest voor de eerdere benadering van het creëren van een CBDC, is het onwaarschijnlijk dat het zal winnen.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie