Rico Engelbarts
03/10/2020 07:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/10/2020 07:23

'De Europese Centrale Bank moet klaarstaan om de digitale euro te lanceren'

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'De Europese Centrale Bank moet klaarstaan om de digitale euro te lanceren'

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren een uitgebreid rapport over de digitale euro gepubliceerd. Volgens het rapport van 50 pagina’s moet de ECB in staat zijn om een digitale currency (CBDC) te lanceren wanneer de vraag hiervoor tot stand komt. Het rapport over de CBDC is opgesteld door het ‘Eurosystem high-level taskforce’ en goedgekeurd door de Raad van Bestuur.
De centrale bank zei dat het nog geen beslissing heeft genomen over het lanceren van een digitale valuta, wat in ieder geval een aanvulling zal zijn tot cash en geen vervanging.
Het rapport benoemt vier mogelijke scenario’s geïdentificeerd die de uitgifte van digitale valuta zouden vereisen: een toenemende vraag naar elektronische betalingen, een ‘aanzienlijke’ afname van het gebruik van contanten, de introductie van wereldwijde particuliere betaalmiddelen en ‘een brede acceptatie van meer CBDC’s uitgegeven door buitenlandse centrale banken. ”

“De digitalisering van de economie en technologische innovaties beïnvloeden de perceptie van de consument over betalingsdiensten en wakkeren de belangstelling voor de mogelijke uitgifte van een digitale euro aan.”

Een digitale euro zou een elektronische vorm van geld van de centrale bank zijn die toegankelijk is voor alle burgers en bedrijven, zei de ECB, eraan toevoegend dat het hun betalingservaring zou verbeteren.
De centrale bank is er nog niet zeker van of de CBDC gecentraliseerd zal worden waarbij alle transacties worden geregistreerd door de centrale bank of dat ze de verantwoordelijkheden van gebruikers en/of onder toezicht staande tussenpersonen deels zullen decentraliseren. Wel is het al duidelijk dat de back-end-infrastructuur uiteindelijk wordt gecontroleerd door de centrale bank.
De ECB staat er positief in en gelooft dat ze de uitdagingen die bij de currency komen kijken zal overwinnen. Ook heeft het al een handelsmerk aangevraagd voor de term ‘Digital Euro.’ De aanvraag werd op 22 september ingediend door de wettelijke vertegenwoordigers van de ECB, Bock Legal. De ECB heeft op 12 oktober een openbare raadpleging over het rapport.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie