Kevin Schijven Kevin Schijven
16/01/2024 18:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2024 18:45

Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

Europa wil de crypto-markt steeds scherper aantrekken. De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft nieuwe richtlijnen aangekondigd die van toepassing zijn op alle crypto bedrijven in Europa.

Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen

Europese Bankautoriteit breidt richtlijnen voor crypto bedrijven uit

De EBA is de bankwaakhond van de Europese Unie en heeft de nieuwe richtlijnen aangekondigd middels een persbericht op 16 januari.

Volgens de nieuwe richtlijnen van de EBA zijn crypto-bedrijven in de EU verplicht zich strak te houden aan anti-witwas- en terrorismefinancieringsmaatregelen.

De EBA wil met de uitbreiding van de bestaande maatregelen een uniforme benadering invoeren voor zogeheten crypto-asset service providers (CASP’s), oftewel crypto-dienstverleners.

Volgens de EBA kunnen deze dienstverleners misbruikt worden voor financiële criminaliteit. De bankautoriteit zegt dat de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering toenemen door de hoge snelheid van crypto transacties. Ook vinden zij  het riskant dat sommige producten en platformen de identiteit van de gebruiker verbergen.

De EBA eist daarom dat Europese crypto-bedrijven zich bewust maken van deze risico’s en effectieve maatregelen invoeren om ze tegen te gaan.

“De risico’s hiervan kunnen groter zijn, bijvoorbeeld vanwege de snelheid van de overdracht van crypto-activa of omdat sommige producten functies bevatten die de identiteit van de gebruiker verbergen. Daarom is het belangrijk dat CASP’s op de hoogte zijn van deze risico’s en maatregelen nemen die deze effectief te verzachten,” aldus het persbericht.

Advertentie

Nieuwe crypto richtlijnen gelden ook voor andere financiële instellingen

De nieuwe richtlijnen gelden overigens ook voor andere financiële instellingen die te maken hebben met crypto-dienstverleners of anderzijds blootgesteld zijn aan cryptovaluta.

“Gezien de onderlinge afhankelijkheid van de financiële sector omvatten de nieuwe richtlijnen ook richtlijnen voor andere krediet- en financiële instellingen die CASP’s als klant hebben of die zijn blootgesteld aan crypto-activa”, aldus de EBA.

De desbetreffende regelgevende instanties in Europese landen moeten binnen twee maanden na publicatie doorgeven of de crypto bedrijven in hun landen voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

De nieuwe richtlijnen zullen zelf vanaf 30 december van kracht gaan. Rond dezelfde tijd zal ook de nieuwe Markets in Crypto Assets (MiCA) wet in werking treden.

Onlangs was nog op Crypto Insiders te lezen dat maar liefst 1.000 nieuwe crypto-dienstverleners in Europa in 2023 erbij kwamen.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie