Kevin Schijven Kevin Schijven
16/01/2024 18:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2024 18:45

Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

Europa wil de crypto-markt steeds scherper aantrekken. De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft nieuwe richtlijnen aangekondigd die van toepassing zijn op alle crypto bedrijven in Europa.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Europese Bankautoriteit breidt richtlijnen voor crypto bedrijven uit

De EBA is de bankwaakhond van de Europese Unie en heeft de nieuwe richtlijnen aangekondigd middels een persbericht op 16 januari.

Volgens de nieuwe richtlijnen van de EBA zijn crypto-bedrijven in de EU verplicht zich strak te houden aan anti-witwas- en terrorismefinancieringsmaatregelen.

De EBA wil met de uitbreiding van de bestaande maatregelen een uniforme benadering invoeren voor zogeheten crypto-asset service providers (CASP’s), oftewel crypto-dienstverleners.

Volgens de EBA kunnen deze dienstverleners misbruikt worden voor financiële criminaliteit. De bankautoriteit zegt dat de risico’s van witwassen en terrorismefinanciering toenemen door de hoge snelheid van crypto transacties. Ook vinden zij  het riskant dat sommige producten en platformen de identiteit van de gebruiker verbergen.

De EBA eist daarom dat Europese crypto-bedrijven zich bewust maken van deze risico’s en effectieve maatregelen invoeren om ze tegen te gaan.

“De risico’s hiervan kunnen groter zijn, bijvoorbeeld vanwege de snelheid van de overdracht van crypto-activa of omdat sommige producten functies bevatten die de identiteit van de gebruiker verbergen. Daarom is het belangrijk dat CASP’s op de hoogte zijn van deze risico’s en maatregelen nemen die deze effectief te verzachten,” aldus het persbericht.

Advertentie

Nieuwe crypto richtlijnen gelden ook voor andere financiële instellingen

De nieuwe richtlijnen gelden overigens ook voor andere financiële instellingen die te maken hebben met crypto-dienstverleners of anderzijds blootgesteld zijn aan cryptovaluta.

“Gezien de onderlinge afhankelijkheid van de financiële sector omvatten de nieuwe richtlijnen ook richtlijnen voor andere krediet- en financiële instellingen die CASP’s als klant hebben of die zijn blootgesteld aan crypto-activa”, aldus de EBA.

De desbetreffende regelgevende instanties in Europese landen moeten binnen twee maanden na publicatie doorgeven of de crypto bedrijven in hun landen voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

De nieuwe richtlijnen zullen zelf vanaf 30 december van kracht gaan. Rond dezelfde tijd zal ook de nieuwe Markets in Crypto Assets (MiCA) wet in werking treden.

Onlangs was nog op Crypto Insiders te lezen dat maar liefst 1.000 nieuwe crypto-dienstverleners in Europa in 2023 erbij kwamen.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie