Home Nieuws Overheid en regulatie Europa streeft naar strengere regelgeving omtrent crypto en stablecoins met nieuw wetsvoorstel

Europa streeft naar strengere regelgeving omtrent crypto en stablecoins met nieuw wetsvoorstel

De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel opgesteld voor de regulering van cryptocurrencies in Europese lidstaten. Het document is in handen van Politico, maar lekte al eerder deze week uit.

- Advertentie -

President Ursula von der Leyen pleit voor een nieuw wetgevend kader voor digitale valuta. Volgens de president is een “gemeenschappelijke aanpak nodig met de lidstaten om de kansen die digitale valuta creëren optimaal te benutten en de risico’s die ze opleveren aan te pakken.”

Het wetsvoorstel betreft voornamelijk zogeheten stablecoins. Dat zijn cryptocurrencies waarvan hun waarde gekoppeld is aan een andere asset, meestal de Amerikaanse dollar (USD) of een mandje van verschillende fiatvaluta.

Hoewel de crypto-assetmarkt bescheiden van omvang blijft en momenteel geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit, kan dit veranderen met de komst van ‘stablecoins’, omdat ze een bredere acceptatie nastreven door functies op te nemen die bedoeld zijn om hun waarde te stabiliseren en door gebruik te maken van de netwerkeffecten die voortvloeien uit de bedrijven die deze activa promoten.

Aldus het document. Het wetsvoorstel beoogt vier doelen. Dat zijn het creëren van rechtszekerheid, het ondersteunen van innovatie, het brengen van integriteit in de markt en het verzekeren van financiële stabiliteit.

Crypto-activa evolueren voortdurend. Hoewel sommige een vrij beperkte reikwijdte en gebruik hebben, hebben andere, zoals de opkomende categorie ‘stablecoins’, het potentieel om algemeen geaccepteerd en mogelijk systemisch te worden. Dit voorstel bevat waarborgen om mogelijke risico’s voor de financiële stabiliteit en een ordelijk monetair beleid aan te pakken die kunnen voortvloeien uit ‘stablecoins’.

De commissie stelt het oprichten van een gezamenlijk toezichtsorgaan voor die de uitgevers van deze stablecoins controleert samen met de Europese Bankautoriteit (EBA). Ook stelt de commissie voor om white papers te beoordelen alvorens bedrijven toestemming krijgen om hun digitale valuta uit te brengen. Deze uitgevers moeten dan wellicht zelf de kosten dekken.

Facebooks Libra, die waarschijnlijk de aanleiding is geweest voor dit voorstel, wordt overigens niet bij naam genoemd in het document. Het is ook onduidelijk of en wanneer deze stablecoin wordt uitgebracht.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€14.964,30 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€14.985,70 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€14.985,80 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€15.056,00 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€15.226,20 Kopen
Laatste nieuws

– Advertentie –

Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...