Robin Hazekamp Robin Hazekamp
01/06/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 19:00

Europa wil witwassen in crypto bestrijden met nieuwe richtlijnen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Experts uiten onzekerheid over nieuwe Europese crypto wet

Foto: jorisvo/Shutterstock

De Europese Unie (EU)  is een raadpleging gestart over het aanpassen van de huidige richtlijnen voor de bestrijding van terrorisme en witwaspraktijken. De discussie gaat over amendementen, aanpassingen van wetten en richtlijnen, om crypto in de huidige regelgeving te includeren. 

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Witwas- en terrorismebestrijding

De Europese Bankautoriteit (EBA), een toezichthoudend agentschap van de EU, is gisteren begonnen met een raadpleging. De aankondiging van de raadpleging werd in een persbericht naar buiten gebracht. Geïnteresseerden kunnen via deze pagina hun kritiek en advies naar de EBA verzenden. De raadpleging gaat over de huidige amendementen in de richtlijnen die de EU wil maken. De amendementen passen de huidige richtlijnen omtrent witwassen en de financiering van terrorisme aan, om het ook te laten betrekken op cryptocurrency. 

Advertentie

Anonimiteit en crypto

Het persbericht geeft licht op een aantal problemen die met de amendementen worden aangepakt. De EBA is van mening dat via crypto kwaadwilligen gemakkelijk anoniem geld kunnen overmaken. Doordat de identiteit van de persoon achter een wallet niet bekend is, zou het een groot risico zijn voor witwaspraktijken. Ook zouden terroristische organisaties hun vermogen kunnen omzetten in crypto om hun financiën te verbergen. De EBA is blijkbaar niet helemaal bewust van de openbare aard van blockchain-technologie.

Met de nieuwe amendementen wil de EU de huidige richtlijnen ook op cryptocurrency betrekken. Crypto-asset service providers (CASP), zoals crypto exchanges, kunnen hun beleid op de richtlijnen baseren. De amendementen moeten dus fungeren als instructies voor crypto netwerken om witwaspraktijken effectiever te bestrijden. Ook geven de amendementen weer hoe crypto netwerken hun gebruiksvoorwaarden kunnen aanpassen om de risico’s te beperken.

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Raadpleging open tot 31 augustus

Tot 31 augustus kan men advies en kritiek leveren op de amendementen die worden geïmplementeerd. Ook wordt op 7 juni 2023 een digitale openbare hoorzitting gehouden. Registreren kan via deze link. Alle aangeleverde adviezen en punten van kritiek zullen aan het einde van het proces worden gepubliceerd, tenzij anders aangegeven. Aanpassingen van de amendementen gebaseerd op de adviezen zullen dan eveneens worden gepubliceerd.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie