Simon Bosch Simon Bosch
03/09/2022 19:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2023 10:25

Europese Commissie: Bitcoin en crypto zijn populair in EU

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Een belangrijk deel van investeren is gebaseerd op sentiment, want als je investeert kun je dat natuurlijk beter op de bodem van de markt doen dan op de top. Investeren in de dingen die juist niet populair zijn en de activa laten liggen die erg gewild zijn is daarvoor een handige strategie. De Europese Commissie heeft onderzocht welke activa populair zijn, en cryptocurrencies staan relatief hoog in het lijstje.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Meerdere soorten kleine investeerders

De commissie heeft een uitgebreid onderzoeksrapport gepubliceerd over retail-investeerders (kleine investeerders) in Europa. Het is meer dan 350 pagina’s lang en lijkt vooral voor regulatoren geschreven te zijn, makkelijk leesbaar kun je het niet noemen. Het biedt ideeën voor goede regulatie van financiële markten door rekening te houden met de verschillende soorten investeerders.

Hiervoor heeft het de markt uitgebreid onderzocht in tien verschillende landen verspreid door heel Europa, waaronder Nederland. Er zijn vijf verschillende ‘soorten’ retail-investeerders: de ‘worstelende consument’, de consument met een gebrek aan interesse in investeren, kwetsbare potentiële investeerder, de voorzichtige investeerder en de ervaren, zelfverzekerde investeerder. De worstelende consument vormt met 24% de grootste groep. De voorzichtige investeerder vormt met enige afstand (13%) de kleinste.

Ook blijkt dat professioneel financieel advies vaak maar een deel van het advies is wat kleine handelaren krijgen. 28% ontvangt ‘informeel advies’ van vrienden en familie, en 23% investeert zonder enig advies in financiële markten.

Advertentie

Crypto relatief populair

Een kanttekening is dat slechts 226 investeerders al in activa hebben geïnvesteerd. Toch heeft 16% van deze groep al geïnvesteerd in ‘crypto investement products’. In Nederland vormt deze groep zelfs 21% van de deelnemers, en in Roemenië en Griekenland is deze groep met 37% en 31% nog een stuk groter.

Jammer is dat crypto bijna de enige activaklasse is die specifiek wordt genoemd, verder gaat het om bijvoorbeeld investeringsfondsen, pensioenplannen en ETF’s. Het is niet duidelijk wat investeerders verder precies kopen.

De organisatie schrijft dat het hiermee het doel heeft om retail-investeerders goed te beschermen en zonder vooroordelen toegang te geven tot financiële markten. Het is onderdeel van het Capital Markets Union Action Plan, dat in 2020 is bedacht en een soort voor Europa universele financiële markt moet vormen. De ‘retail investment strategy’ op basis hiervan moet nog dit jaar worden aangekondigd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie