Erik Juffermans Erik Juffermans
03/11/2022 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/11/2022 19:00

Europese MiCa wet beschuldigt crypto influencers van marktmanipulatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa acelera la regulación sobre las criptomonedas para los bancos

Foto: Ivan Marc/Shutterstock

Het was de afgelopen bullmarkt niet te missen; de zogenaamde crypto influencers. Dit zijn individuen die op social media een bepaalde altcoin supporten nadat zij hierop zelf al posities hebben geopend. Soms zelfs tegen een betaling die ze verborgen houden. De MiCa wet van de Europese Unie wil hier een einde aan maken. Als de wet wordt toegepast, kunnen crypto influencers voor dergelijke praktijken aangeklaagd worden voor marktmanipulatie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De MiCa crypto wet

MiCa staat voor Markets in Crypto Assets en is een uniform regelgevend stelsel van de Europese Unie. Deze wet moet de constructie vormen voor het toezicht op de crypto sector. De Europese lidstaten gingen eind juni akkoord over de inhoud van de wet. Sindsdien wordt er hard gewerkt aan de details. 

Dit specifieke detail werd via Twitter aan het licht gebracht door Patrick Hansen, die de ontwikkelingen omtrent de wet op de voet volgt. Het deel van de wet dat Hansen belicht, gaat over het bespreken van crypto assets na hierop een positie te hebben geopend. Hiervan profiteren zonder dat interesse conflict openbaar te maken, kan volgens de wet gedefinieerd worden als marktmanipulatie.

Goede ontwikkeling voor de crypto-sector

Het doel van de wet is “het voorkomen van insider trading en onwetmatige openbaring van interne informatie om de integriteit van crypto assets te waarborgen”. Dit deel van de wet stond al snel in de spotlight in crypto land. Een gerelateerde post op Reddit toonde aan dat er veel support is voor dit voorstel vanuit de crypto gemeenschap.

“Shilling [supporten] van bepaalde projecten en geen verantwoordelijkheid nemen voor de verliezen van mensen. Het is tijd dat die crypto influencers op hun plek worden gezet.”

Het gaat waarschijnlijk nog tot eind 2024 duren voordat de wet volledig in werking is. Maar volgens Hansen is de kans groot dat de wet er komt. Hij verwacht dat de laatste stemmingsronde, een formaliteit, rond eind december dit jaar zal plaatsvinden.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie