Simon Bosch Simon Bosch
07/09/2022 07:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2022 07:31

Europol: crypto is ‘sleutel’ voor goede bestrijding criminaliteit

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Tobias Arhelger/Shutterstock

Cryptocurrencies worden graag gebruikt door criminelen, toch? Nou, dat hoopt EU-wetshandhaver Europol ook. Crypto-activa zijn volgens dit instituut namelijk essentieel bij het oplossen van criminaliteit.

Europese cryptosector nog weinig veranderd sinds belangrijke MiCA-wet
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto veel gebruikt door criminelen

Dat verklaarden vertegenwoordigers van Europol op de zesde Global Conference on Criminal Finances and Cryptocurrencies. Deze tweedaagse bijeenkomst werd wederom gehouden in Europols hoofdkwartier in Den Haag, samen met het Basel Institute on Governance.

Traditionele’ en nieuwe, virtuele vormen van criminaliteit zijn met elkaar aan het versmelten, verklaren de sprekers. Professionele witwassers maken tegenwoordig gebruik van allerlei aspecten van de crypto-industrie om geld van zowel ‘fysieke’ malafide praktijken als cybercriminaliteit wit te wassen.

Denk daarbij niet alleen aan het gebruik van crypto-exchanges om fiat-valuta wit te wassen, maar ook aan bijvoorbeeld miners die het geld gebruiken om nieuwe coins te delven en om deze vervolgens om te zetten in cash. Crypto zou goed van pas komen bij bijvoorbeeld drugsmokkel, match fixing in de sportwereld en het financieren van het produceren, verkopen en exporteren van massavernietigingswapens, parafraseert Decrypt.

Advertentie

Crypto is de ‘sleutel’

Europol en verschillende bedrijven in de crypto-industrie beargumenteerden dat cryptocurrencies en blockchains juist erg nuttig zijn bij het bestrijden van criminaliteit – ze vormen zelfs de ‘sleutel’. Blockchains stellen rechercheurs in staat om gemakkelijk malafide geldstromen te volgen en om gestolen activa terug te brengen.

Naast Europol waren vertegenwoordigers van onder andere het Europese Parlement, crypto-exchange Binance en beveiligingsbedrijven Chainalysis, CipherTrace en TRM Labs aanwezig.

De politie-organisatie heeft er duidelijk geen problemen mee als de crypto-industrie steeds groter wordt. Uiteraard is het dan belangrijk dat de markt goed gereguleerd wordt en dat exchanges bijvoorbeeld gebruikers verplicht om zich te identificeren.

Dat is precies waarom de Amerikaanse overheid onlangs de Tornado Cash-mixer heeft verboden

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie