Rico Engelbarts
04/04/2020 06:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2020 06:01

Facebook en Google helpen in de strijd tegen het coronavirus

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Facebook en Google helpen in de strijd tegen het coronavirus

De twee internetgiganten Google en Facebook hebben erg veel data aan verschillende overheden gegeven. Google stelt geanonimiseerde data van Maps beschikbaar en Facebook levert data over de locaties aan de Amerikaanse overheid. Dit om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. 
Google brengt zijn rapporten, de zogenaamde COVID-19 Community Mobility Reports, uit aan het publiek, onderzoekers en overheden. De rapporten zullen trends bevatten voor het verkeer van gebruikers uit 131 landen naar plaatsen zoals de supermarkt, apotheken en werkplekken. Het verzamelt gegevens van ongeveer twee tot drie weken geleden. Google zorgt er daarbij wel voor dat alle gegevens anoniem zijn. De rapporten hebben trends gevolgd over waar de gebruikers naartoe gingen. Dus bijvoorbeeld hoe vaak mensen gemiddeld naar de supermarkt gaan tijdens de quarantaine. In de rapporten worden alleen data gebruikt van mensen die de locatiegeschiedenis optie hebben ingeschakeld.  
Google zorgt ervoor dat de data anoniem blijft. Het voegt “differentiële privacy” toe, wat kunstmatige ruis in datasets introduceert. De rapporten zullen “voor een beperkte tijd beschikbaar zijn, zolang de overheden het kunnen gebruiken in hun werk om de verspreiding van COVID-19 te stoppen.”
Facebook doet mee
Het sociale media-platform levert al sinds maart informatie aan de leden van Mobility Network over COVID-19. Mobility Network bestaat uit een groep van 40 gezondheidsspecialisten van top universiteiten, waaronder Harvard, Princeton en John Hopkins. Verdere bedrijven die data leveren zijn Camber Analystics en Cuebiq. 
Facebook verzamelt de gegevens op verschillende momenten voordat ze naar academici worden verzonden; informatie is geanonimiseerd. Onderzoekers delen algemene bevindingen met nationale en lokale gezondheidsafdelingen, maar het deelt geen onbewerkte gegevens over zijn gebruikers. Net als de rapporten van Google deelt het netwerk trends, zoals het aandeel inwoners in elk land dat dicht bij huis is gebleven.
Afgelopen maand hebben we kunnen aanschouwen – zo medio maart – dat de koers van bitcoin meeging in de leegstroom van beurzen wereldwijd. Kan bitcoin na deze pullback de rug rechten? Lees verder in de analyse van Michiel!

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie