Grayscale voegt zich achter SEC: sommige crypto mogelijk effecten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Grayscale voegt zich achter SEC: sommige crypto mogelijk effecten

Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zichzelf berucht gemaakt door de crypto-markt op een erg harde manier te reguleren. Veel cryptocurrencies zouden effecten (lees: aandelen of obligaties) zijn, maar ondertussen is de SEC allesbehalve duidelijk over wanneer en voor welke coins dit geldt. Het financiële instituut Grayscale maakt de situatie niet veel beter.

XLM, ZEC en ZEN misschien effecten

CoinDesk heeft relatief nieuwe juridische documenten van Grayscale gevonden, waarin het bedrijf het heeft over zijn fondsen voor de bijbehorende cryptocurrencies van de blockchains Stellar (XLM), Zcash (ZEC) en Horizon (ZEN). Deze coins voldoen volgens het Amerikaanse instituut mogelijk aan de effectenwetten van de SEC.

De crypto-krant schrijft dat Grayscale in juni en medio augustus zijn houding heeft aangepast. Het was voorheen ook al erg terughoudend, zo blijkt uit een document dat over Zcash’ ZEC-token zou gaan. Grayscale sloot toen al niet uit dat de SEC in een rechtszaak zou kunnen beargumenteren dat ZEC een effect is.

Maar op 28 juni blijkt het te hebben toegevoegd dat de SEC geen duidelijke richtlijnen biedt. Het fonds is ook door de SEC benaderd omdat laatstgenoemde wil weten hoe Grayscale de juridische status van Zcash ziet. Verder benadrukt het bedrijf dat de juridische status van ZEC in de toekomst zou kunnen veranderen.

SEC gaat mogelijk door met rechtszaken zoals tegen XRP

In augustus zijn de documenten opnieuw aangepast. Hier noemt Grayscale voor het eerst dat ZEC, ZEN en XLM effecten zouden kunnen zijn, afgaande op de wetshandhaving van de SEC. In het voorgaande document noemde het bovendien dat de SEC geen details heeft gedeeld rondom de status van de drie coins, maar die regel is nu weggehaald. In het nieuwe document staat wel dat Grayscale nieuwe informatie heeft ontvangen rondom de drie coins. Wat dit precies inhoudt is niet bekend.

Al met al is het een grimmig vooruitzicht. Het is niet duidelijk wat dit voor gevolgen zal hebben voor de drie coins. Het zou kunnen leiden tot een flink aantal rechtszaken die lijken op die van de Ripple-rechtszaak. Die leidde ertoe dat onder andere Coinbase Ripple’s token XRP van zijn platform heeft gehaald.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie