Kevin Schijven Kevin Schijven
05/01/2021 14:36 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2021 14:36

Groot nieuws voor crypto-sector: Nationale banken VS mogen blockchains en stablecoins gebruiken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Groot nieuws voor crypto-sector Nationale banken VS mogen blockchains en stablecoins gebruiken

Nationale banken in de VS mogen voortaan openbare blockchain-netwerken en stablecoins gebruiken voor het verwerken van financiële transacties. Dat meldt de Office of the Comptroller of the Currency (OCC) in een open brief, gepubliceerd op 4 januari:


De OCC is de Amerikaanse toezichthouder op nationale banken en onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Amerikaanse federale, oftewel nationale banken mogen voortaan zogeheten nodes (knooppunten of computers) van openbare blockchain-netwerken draaien. Banken mogen deze blockchains gebruiken voor het opslaan en valideren van transacties.
In de brief worden blockchain-netwerken independent node verification networks (INVN) genoemd en er staat bij dat de ze goedkoper, sneller en efficiënter zijn voor het verwerken van financiële transacties, vooral grensoverschrijdende betalingen.

Onze brief verwijdert alle juridische onzekerheid over de bevoegdheid van banken om verbinding te maken met blockchains als validator nodes en daardoor stablecoin-betalingen af te wikkelen namens klanten die steeds vaker de snelheid, efficiëntie, interoperabiliteit en lage kosten van deze producten eisen.

Aldus Brian Brooks, de zogeheten acting comptroller, oftewel hoofd van de OCC, die vorige maand al “veel goed nieuws voor crypto” beloofde. De blockchain-netwerken en de cryptocurrencies moeten nog wel voldoen aan compliance regelgeving als anti-witwasmaatregelen.
Behalve stablecoins worden geen andere cryptocurrencies als bitcoin (BTC) expliciet benoemd in de brief. Stablecoins zijn crypto waarvan de waarde aan een andere valuta of activa is gekoppeld. In de meeste gevallen is dat een koppeling aan de dollar (USD), zoals met tether (USDT), verreweg de grootste stablecoin op de markt.
De Blockchain Association meldt dat deze beslissing van de OCC nu blockchain-netwerken in de VS dezelfde status geeft als andere internationale financiële netwerken als SWIFT, ACH en FedWire.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie